Du hører vel effekten av MP3- og AAC-komprimering?

AACDet er lettere enn du tror å høre effekten av lydkoding. Ta testene her.

1. Det enkleste først. Klarer du å hører forskjell på lav- og høykvalitetets mp3? Prøv deg på testen her og se om du hører forskjell på 128 kbps og 320 kbps MP3.

NB! Ikke lytt med PC-høyttalere, bruk et par gode hodetelefoner eller et godt utstyrt hjemmeanlegg der du sitter optimalt i forhold til høyttalerne. Det er mulig å høre forskjell, men det er ikke trivielt. Man må forsøke å fokusere på visse deler av lydbildet, tips: symbalene.

wimp5avfem2. Forskjellen på CD-lyd og 320 kbps AAC-koding er litt mindre, selv om det ikke er umulig å høre forskjell. Ta HiFi testen her.

Wimp sier om testen: «For å teste trenger du å koble til ditt lydanlegg via Airplay eller DAC eller bruke gode hodetelefoner. Testen vil ikke gi resultat via datamaskinens innebygde høyttalere eller hodetelefoner av lav kvalitet.»

De gir også dette tipset for hva man skal lytte etter: «Komprimert musikk svekker for eksempel trykket i bassen, detaljer i symbaler og gir lyden mindre rom.»

Testen debatteres på HiFisentralen. Noen får fem av fem og andre mener det er bløff. Pål Bråtelund fra Wimp bidrar også med en god forklaring av testen. For ordens skyld, mitt eget resultat var lavere enn det figuren viser!

Som referanse så er dette praktiske bitrater i bruk i dag:

 • 48 – 96 kbps AAC+: DAB+ for musikk på digital radio. AAC+ er en lav-bitrate utvidelse av AAC og er derfor sammenlignbar med den.
 • iTunes: 256 kbps AAC (128 kbps før 2007)
 • Spotify bruker Ogg Vorbis som også er sammenlignbar med AAC og 160 kbps for gratistjenesten og 320 kbps for betaltjenesten
 • Wimp 320 kbps AAC
 • Wimp HiFi koder tapsfritt med FLAC så effektiv overføringsrate er omkring 1000 kbps (varierer med låt) , men dette er altså tapsfri overføring av CD-rate på 1411 kbps.

Den eldre og mindre effektive MP3-standarden er egentlig på vei ut i praksis. Er det andre tester du vet om så hører jeg gjerne om det!

6 kommentarer

 1. Jørgen · juli 6, 2014

  Når det gjøres en overføring fra CD har du allerede ditt første signaltap, uansett hva du encoder det som. For å få ekte lossless lyd må du jo encode fra en master som ikke er beregnet for CD.

  • Sverre Holm · juli 6, 2014

   Det kan du godt si, men for det første er det tapet veldig lite – mindre enn i Wimp-testen her, og det tapet er vanskelig nok å høre. For det andre er det vanskelig å gjøre en A/B test da denne originalen ikke er tilgjengelig på samme måte som CD-utgaven er.

   Dessuten kan man jo stille spørsmål ved hva en original egentlig er. Det aller meste av den musikken som er populær i dag finnes ikke i akustisk versjon. Så det som finnes på CD-er, streaming osv er ikke opptak. Det er en elektronisk tilrettelagt versjon som aldri har eksistert akustisk før den blir spilt av fra et mikset opptak. Men det blir jo en litt annen diskusjon enn mp3 og aac osv.

   • lordimpakt · juli 6, 2014

    Det er sant, lett å spore av 🙂

 2. Sverre Holm · juli 7, 2014

  Her er en enda vanskeligere test, mellom 24bit/96 kHz, 16bit/44.1kHz (CD) og MP3/192kps. Merk at du må ha en DA-omformer som støtter minst 24bit/96 kHz for dette.

  Dette kommer fra en kritisk artikkel som handler om hvor vanskelig den høyeste oppløsningen er å høre, dvs Pono-oppløsning: Musicians React to Pono: What are they Hearing?

 3. Christian · juli 18, 2014

  Sverre, så du mener du kan høre forskjell på 24/96 og redbook? De har gjort studier på dette, og pent få, så og si ingen klarer det. Da snakker jeg om en studie et amerikansk universitet gjorde om jeg ikke husker feil. Det kom også frem at folk som mener de kan høre forskjell på dette også mente de kunne høre forskjell på kabler. I teste kunne ingen høre hva de brukte, og det ble brukte både de beste kablene og vaier fra kleshengere.

  Selv klarer jeg ikke det, 16/44.1 er godt nok for meg. Er vel knappe 2% som klarer å høre forskjell på V2 mp3 (encodet med lame) og oppover.

  • Sverre Holm · juli 21, 2014

   Hei, jeg er helt enig. Jeg tok med 24/96-testen her i kommentaren her for å ha med et komplett sett med tester. De aller fleste kan klare 128 kbps mp3-testen hvis de blir fortalt hva de skal lytte etter, og de færreste klarer Wimp-testen (320 kbps vs CD). Få – kanskje ingen – hører 24/96 (i hvertfall ikke jeg).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s