Lys til begjær, lys til besvær

13-12-16_christmas_house_decoration

Julebelysning kan være fint og koselig, men for mye kunstig lys kan ha kjipe konsekvenser for både mennesker og dyr. Foto: Achim Raschka via Wikimedia Commons

Det er straks jul – og moder tenner alle lys… men bør hun nå egentlig gjøre det? Lysforurensing øker med 6% årlig, og forstyrrer økosystemene våre. Også i Norge. I andre land finnes det lover som skal begrense belysning nattestid, av hensyn til både folk og dyr, men hos oss er lyforurensing lite omtalt.

Neida, det er ikke julelys i heimen som er problemet her. Derimot gatebelysning, industribelysning og kunstig belysning av arkitektur på natten.

La oss si du var på vei hjem fra julebord – eller kanskje heller fra puben –  i Liverpool for 30 år siden, en klar desembernatt. Om du kikket opp på himmelen, ville du sett om lag 2500 stjerner der oppe. I dag vil du bare se mellom 50 og 200, fordi mengden kunstig lys har økt. I følge en britisk rapport fra 2003 vil halvparten av dagens barn og unge i England aldri se vår egen galakse, Melkeveien. Faktisk er Melkeveien bare synlig for to tredjedeler av jordas nåværende befolkning, takket være lysforurensing. Så mye som en tredjedel av verdens befolkning tilbringer altså livet på steder der det ikke er mulig å se, ved selvsyn, at vi er egentlig er uendelig små i den store sammenhengen…

Når strømmen går i storbyen, ringer folk nødetaten for å fortelle at de ser mengder av lys på nattehimmelen – hva kan det være? Ikke så rart, for synet er spektakulært – sjekk ut denne manipulerte filmsnutten fra London.

Men hva med andre dyr enn oss? Rett nok vil en frosk eller fugl aldri sitte filosofisk under stjernehimmelen og undre seg over universets storhet, men lysforurening påvirker dem på andre måter. En frosk kan bli blendet i timer etter et møte med bilens brutale frontlys.

Lys er også svært viktig for sommerens mange insekter, både for å orientere seg, finne mat og justere døgnrytmen. Mange insekter er sensitive for små mengder lys og de kan se UV-lys i tillegg til det lyset vi ser. Kunstig lys har et stort potensiale for å forstyrre insektenes liv og dermed økosystemene.

Vi vet jo alle at nattlevende sommerfugl tiltrekkes av lys. Akkurat hvorfor, er faktisk omdiskutert blant forskere. Hovedteorien går ut på at de tror det er månen, og forsøker orientere seg ved å ha en fast vinkel til lyset. Mens dette fungerer fint med månen, som jo er fryktelig langt unna, betyr det at de flyr i spiral inn mot et kunstig lys, og gjerne ender opp som grillet. En britisk undersøkelse fant at gatebelysning snur opp-ned på artssammensetningen av småkryp lokalt, og at denne effekten hang igjen også på dagen.

Andre effekter av kunstig lys er kanskje mindre kjent. Som at reflektert kunstig lys fra blanke overflater forvirrer landlevende insekter som legger egg i vann. Der vi ser en parkert bil under et gatelys, ser øyenstikkeren bare reflektert lys som fra en vannflate, og satser hele livets eggproduksjon på panseret av en blanklakkert BMW….

Heldigvis sover alle insekter vintersøvnen mens vi pynter som verst med blinkende nissefigurer og flerfargede lysslynger langs hekk og hushjørner.

God jul, og kos deg med Melkeveien mens du kan!

 

2 kommentarer

 1. Kjell Ingvaldsen · desember 20, 2016

  Sitat: «mens vi pynter som verst med blinkende nissefigurer og flerfargede lysslynger langs hekk og hushjørner.» sitat slutt. Ehhhhh … PYNTER!!!!! Det er da for fa.. ikke PYNT!!!!! Pynt er noe som gjør noe penere, ikke grusomt stygt!!!!!

  Kjell Ingvaldsen

  • Carbomontanus · desember 22, 2016

   JA!
   Unngå falsk lys og blår i øynene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s