Kan du hjelpe meg å finne bryteren for FM-nettet?

Nå er det altså besluttet at FM-nettet skal skrues av i 2017. Det omtales som om det skal finnes en stor bryter et sted. Kanskje skal den skrues av under en offisiell seremoni med en minister eller til og med Kongen tilstede?

Det er jo noe i denne tankegangen da internett-forbindelsen til utlandet er litt slik som det. Det er bare noen få slike forbindelser og de kan i prinsippet ganske lett ‘skrues av’.

Men FM-nettet består av omtrent 3000 sendere for de 5 riksdekkende nettene. Om NRK skulle skru av sin programstrøm til FM-senderne så vil jo ikke det påvirke P4. De kan bare gjøre det selv.

Det er Norkring som står for senderne og de har kanskje en slik bryter. Men alt dét betyr er at det går kontrollsignaler til hver enkelt sender for de må jo skrus av hver og en for seg. 

Utover dette er det mange FM-stasjoner i de store byene. Og så kommer de små lokale nærradiostasjonene med selvstyrte FM-sendere.

Et eksempel er Radio-L i Lillesand som sender bare deler av dagen og på tre forskjellige FM-frekvenser for å dekke sine lyttere. Hvis de eier senderne sine selv, så er det bare Radio-L som kan skru dem av.

Det samme gjelder Radio Alta som også bare sender deler av dagen og som i noen distrikter i Alta kommune kan taes inn på 104,2 og 105,5 MHz.

Jeg har selv flere FM-sendere, slike som kan sende noen få meter. Jeg bruker det til å sende kanaler som bare er på DAB til en av de mange FM-radioene jeg har i huset. Men den er jo selvfølgelig fullstendig under min kontroll.

Bildet med en bryter er nettopp bare det – et bilde. Du skal lete lenge og mye for å finne den.

4 kommentarer

 1. Carbomontanus · april 17, 2015

  Holm

  Jeg har stående en gammel «standard» 4 rørs supermotager ca 1940- modell. Inni ser jeg at det er tysk og telefunken og meget saklig og pent arbeid med tildels virkelig nostalgiske detaljer. Den mangler Fiskeribølge. Det synes først å ha kommet med Tandberg og Radionette efter krigen.

  Jeg er innvidd på 1 rørs rettmottager men så fikk vi EL og ECC miniatyrrørene og kunne begynne å bygge piratsendere. De funket ypperlig både på 10- metern og nede i FM- båndet og på Fjernsynet, og jeg har vært helt nede i hva som mottok og kunne ødelegge for Carawellen som seilte inn til Fornebu, ca en meter.

  Under Glasnost efter å ha lært adskillig mer elektronikk og musikkakustikk, så fikk jeg EL 84 til å frase på 10 meteren med 300 volt anodespenning. Og fant ut å kunne styre med G2 til ypperlige enrørs transsceivere, med dobbel op amp for å betjene walkman hodetelefon og elektretmikrofon. Og power, med et blybatteri og 5 watt 6 volt bilpære i serie med glødingen og DC-DC omformer aldeles brumfritt også.

  jeg fikk inn hele Østeuropa på 10 meteren på dagtid under glasnost. 10 meteren var åpenbart fattigmanns fm- bånd og nærradio.

  Og oppfant ECL totrinns rettmottager med tandemkondensator og katodeinngang avstemt forforsterker inngangstrinn. Den ble joggu fin.

  Så det er bra at nå frigir de UKW- båndet så nå kan alle vi nerdene og freakene ha det for oss selv.
  I hine hårde dage så var faget obscurt og fysikken hemmelig og lærebøkene elendige, antagelig av tradisjonelle grunne, da radio i årtier hadde hatt en prekær militær og politisk betydning. Man var offisielt taus og innvidd om man kunne radio og var proff. Det løsnet først da amerikanerne begynte å publisere application notes til NASA og IC- elektronikken. Men det er først i helt nyere tid at vi har fått prinsippskisser og koblingsskjemaer til allehånde piratsendere av transistorer på nettet. Før i tiden måtte man finne dem opp selv.

  Det er som med Diesel. Man er taus og proff og man er faaaag og motoren går og går hele tiden, når man kjører Diesel. Mens Ottomotoren har vært for hvermann, der har man stått på hue i motoren.

  Men nå begynner jeg å kunne Diesel også. Noe sent, men… bedre sent enn aldri.

  Nå står jeg for en virkelig krevende oppgave i sommer og det er å sveive opp en Yanmar 2 GM 20. Det er ifølge nettet anerkjent umulig. Men det finnes klassiske tricks og tips som å fyre opp med en twistedott foran luftinntaket for å forvarme lufta litt, og noe med dreievinkelen sånn som når man håndstarter en flypropell.

  • Sverre Holm · april 17, 2015

   Litt piratsending har vel både den ene og andre drevet med i en fjern fortid.

   • kee · april 18, 2015

    Blir det bare pirat fremover også, eller vil båndet fortsatt være tillatt brukt for lokale stasjoner? Om lisensene inndras blir vel det i prinsippet som å slå av bryteren, i og med at bruk da blir fyfy. Ingen har på alvor foreslått alternativ bruk av båndet (slik vi fikk med nmt-nettet som i dag er en til de grader oppskrytt trådløs internettjeneste) noe jeg tenker har mye med at svært få andre land har tenkt å kutte fm, dermed er 87-108 ikke akkurat ledig til hvasomhelst etter stengningen heller.

    • Sverre Holm · april 18, 2015

     Ut fra hva jeg har sett ser det ut som om det blir ganske liberale regler for lokalradioer i FM-båndet, i hvertfall i de første årene. Jeg kan heller ikke se for meg at FM-båndet kan gjenbrukes til noe særlig, da som du sier, så og si alle andre land vil bruke det til kringkasting i lang tid framover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s