Lekker, norsk vitenpodcast

Vitendate_selfieHvordan tråkke på et ølglass slik at det snurrer helt til det blir stående opp-ned? Eller hvordan simulere enorme molekyler ved hjelp av pasta?

Kollokviums egen Bjørn Samset har sammen med Selda Ekiz (kjent fra Anno, Newton, osv.) begynt å utgi en ukentilg podcast under tittelen «Vitendate». Jeg har hørt på de to første episodene, og kan anbefale podcasten på det varmeste.

Konseptet er omtrent slik: De to programlederne prater og dater lett og uformelt samtidig som de presenterer vitenskap og vitenskapsnyheter på en høyst forståelig måte. At både Selda og Bjørn er
fysikere fører naturlig nok til at stoffet får en viss fysisk slagside, noe som selvfølgelig bare er positivt, all den tid fysikk er det mest spenndende fagfeltet som finnes. Men de dekker også annen naturvitenskap.

Målet ser så langt ikke ut til å være å dekke alle de mest banebrytende oppdagelsene som gjøres i naturvitenskapen, men heller å presentere pussige og tankevekkende fenomener og trigge grubling og og aha-opplevelser hos lytteren.

Når det hele i tillegg presenteres i proff lydkvalitet, blir dette et glimrende ukentlig fiks med lettbeint vitenskap mens du befinner deg på bussen, på skitur, i bilen, mens du lager mat, sitter på do eller hvor du enn måtte høre på dine podcaster.

Lite erfaring med å høre på podcast? Du kan høre på podcasten direkte fra Vitendates hjemmeside. Men det aller vanligste blant podcast-fans er nok å følge favorittpodcaster via en smarttelefon. På en iPhone kan du abonnere på Vitendate i iTunes. Det finnes også en rekke gode podcast-apper for Android. Selv bruker jeg appen Pocket Casts, der jeg abonnerer på Vitendate i tillegg til flere andre pocaster.

Du kan også følge Vitendate på Facebook.

Ny episode kommer hver fredag. God lyttings!

2 kommentarer

 1. Roar Hansen · februar 8, 2015

  Gleder meg! Samset og hans «medsammensvorne» er fantastiske formidlere av temaer som ofte er helt på grensen av hva jeg fatter, og det finnes ikke noe mer spennende for mange av oss. Håper podcasten legges ut så jeg får den med meg på min 40 minutters spasertur til jobben fredag morgen, hvis ikke er den kanskje klar til hjemturen😊

 2. Kjell Arne · januar 29, 2016

  Selda og Bjørn – hvor blir dere av med neste Vitendate?
  Dere er savnet (siste var fra 23. august i fjor). Det er absolutt foreståelig med mange andre viktige oppgaver rundt Anno, klimamøte i Paris – men nå kan dere vel avse litt tid til noen programmer igjen? 😉

  Mitt tips om Podcast-program:
  Selv foretrekker jeg «Downcast» som finnes for både Android og iPhone. Den har flere muligheter og tilpassninger enn i alle fall Apple sin «offisielle Podkaster», og klarer blant annet å holde kontroll på alt du har hørt og slettet fra telefonen igjen i motsetning til «Podkaster».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s