KVAK 24. desember: Velkommen til vitenskapen. Du vil like deg her.

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

24. desember: Velkommen til vitenskapen. Du vil like deg her.

Naturen er fantastisk. Fra dype hav til høye fjell, fra atomer til galakser, fra hjernen til silisiumbrikker, fra Bachs kantater til altoppslukende forelskelser. Forskning er å lære mer om denne fantastiske naturen. Ingenting blir mindre verdt, eller kjedeligere, av at vi vet hvordan det fungerer. Snarere tvert imot. 

Kollokvium takker for følget gjennom årets julekalender, og i året som har gått. Vi avslutter med en av de vakreste hyllestene til forskning og forståelse vi har sett på lenge – opprinnelig uttalt av Phil Plait, tegnet av Zen Pencils.

God jul og godt nytt år – og måtte året som kommer bringe minst like mye ny kunnskap som det forrige, både til deg personlig og til oss mennesker som helhet. 

Værsågod, Phil: (Klikk bildet for full versjon)

Plait_ZenPencils_Intro

Klikk på bildet – og takk for i år 🙂

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

4 comments

 1. Carbomontanus · januar 2, 2014

  Samset
  Det er store ting som skjer.
  Sjekk opp
  Http:/new/WUWT-TV/segment/slaying/the/Slayers/with/Watts

  Det er vtilsynelatende Roy Spencer som har fått nok og fått med seg Anthony Watts, og nå dreper de Joseph Postma og hans Psi Scientific International.

  Så kommer en gjesteblogger med Slaying the slayers part 2.

  Der kommer det frem at det er normale ingeniører som har vanlig skrot å leke med og de drøfter elektroutstyr og printkort og glødelamper og måler opp meget omhyggelig i en stil som går meg en høy gang. De bruker glass og alufolie og svart eloxert aluminium og thermokobling og IR pyrometer, men jeg bruker bare henda og ser på.

  Og finner joggu akkurat også hva jeg formanet Samset til å gjøre. Sette opp en glødelampe på stab power og måle nøyaktig strøm. Pakk alufolie omkring og strømmen vil synke fordi Wolfram glødetråd er en berømt PTC- motstand.

  Det er helt herlig og jeg har brukt bare en svart ponnyhest på folkemuseet videre, og hevdet at det varmer å ta på seg genser og anorakk i kulda.

  Var det Siv. Ing.Petter Tuvnes han het?

  Papirer og titler må være billig idag og i fritt salg, betaler i kassen. Derav ryktet: «Flere og flere forskere fra worldwide finner idag at…»

  Sånt som profeten Pengene og professor sprellestad må denges. Eller bedre, mappeføres konsekvent på kriterier og avkreves en urinprøve grunngitt ved deres klart alternative materialbegrep.

  Reflexene til postma er svært karakteristiske, direkte jernplate og planke foran forstanden, hånlig stolt demonstrativt lavadelig. Jeg har ikke sett sånt siden jeg traff den første betongleninist stalinist i skolegården til gymnas.

  Og sånt har operert i alle år som skulelærar og Lektor på Bø og som «professor» i fysikalsk kjemi. Direkte religiøs raaaaase- kamp og blods- kamp mot folkeskolelæra i energetikk. Åpenbart og demonstrativt lav- adelig av skaftet.

 2. Carbomontanus · januar 2, 2014

  Men Samset

  Jeg har et forslag til focus for vår interesse til, i og med dette «velkommen til vitenskapen».

  Hvorvidt man vil like seg der eller tåle det vil ha med både motet og innsikten å gjøre, men da Gud skapte hvepsen så var det for å lære mennesket selvbeherskelse. Selvbeherskelsen i syntese med den høyere aandelige greia er viktig i forskningen.

  Se opp for hvepsebolet, og tenk varmluftballong. Ha også iglooen og lavvoen og Årestua samtidig i tankene.

  Vi hadde bier en stund, et prosjekt imellom min far og min eldste sønn og jeg ble birøkterassistent, og min svigerfar svermet også for biene.

  Hvepsen er dumsnill i sammenligning. Den stikker ikke før man tråkker den i bolet eller truer den direkte på livet, men honningbiene som er av ymse temperamanger kan trigge på femten skritts avstand fra kuben og gå rett på om det er så om å gjøre, men de varsler først. Et «Njæææ..» betyr Nei. Da har man ingenting ved bikubene å bestille den dagen. Forstår man ikke sånt så kan man få dem i formasjon kamikace angrepsbølger rett i håret. De tar av i formasjon og treffer i formasjon inntil man begriper, og de fordrar ikke bamsefar. De flyr på hesten i 30 og 50 meters avstand for Hesten har alltid bamsen like i hæla, og hesten flyr over alle hauger, så er de kvitt bamsen også.

  Så er det bisvermen og biklasen, som man må vite å kunne ta og få i hus. Man skal alltid være to om det, 4 hender og 4 øyne, og avtale først hvem er birøkter og hvem er birøkterassistent, og assistenten fører røkpustern mens birøkteren fører kniven og en gåseving til å feie bier med.

  Og alltid artikulere hva man har til hensikt å gjøre før man griper inn. Og får man et stikk så er det aldri bienes feil men ens egen feil. Og da skal man si «Hva gjorde vi galt nå? …. La oss aldri gjøre det mer!» Da lærer man og vil på sikt kunne ta afrikanske morderbier i Tarzan-uniform uten hatt og slør slik de faktisk gjør i Afrika.

  Der nede er de ren Homo Sapiens mens vi på våre breddegrader mer er bastarder med et klart synlig innslag av Neanderthal, Men Sapiens har dette med språket og kan operere i formasjon og artikulere det og huske det på formel og i prinsippet og tegne det, og da blir det kultur og science. Det blir formal viten som kan bygges og bevares over generasjoner og ikke bare denne handlingsbårne, flatskallede typpisk bamsete greia.

  Biene sitter i klase på rammene inni bikuben om vinteren og går på sparebluss. Jeg har regnet ut 3 watt, av sukkerforbruket. I streng vinterkulde om natta i klarvær. Klasen holder 37 grader i centrum, der sitter dronningen og 8 celsius på overflaten som er dekket av vinger.Og trekker seg sammen for å holde temperaturen, klasen reduserer sin overflate. De ventilerer selvfølgelig ganske presis med å vibrere med vingene og har omhyggelig rede på CO2, H2O, O2, og Sukker som er et sekskantmolekyl, akkurat som vannmolekylet og snekrystallet og bi-rammene og bienes fasett-øyne.

  Derfor ser og forstår og føler de alt så suverent enkelt.

  Da er det bare to ting til de må holde rede på, sola og blomstene.

  Man merker klart som birøkter at man begynner å se verden med bienes øyne. Da ser man plutselig sola og blomstene mye bedre. Dette er idag slått fast i lovs form med straffebestemmelser i dyrevelferdsloven. CURATOR plikter å ha noe som heter «Empati» og han plikter å vite, ellers…..

  Sjelen og ånden er da vitale forutsetninger, ellers kan vi bli straffa. Det står i dyrevelferdsloven påtegnet av Kongen.

  Der sitter de og drømmer klart om sola og om blomstrende eplehaver og løvetann, om sol og sommer under dypeste vinterkulde, og holder tempen på bare 3 watt i centrum.

  Det er Bio og såkalt Bio- fysikk.

  Og sola er like viktig der også. Men det indre lys og den indre glød you see og sfærenes harmonier er veldig viktig. Derav hvepsebolet og sånt noe.

  Bi- dansen oppklart av Konrad Lorenz antyder en toroidalstrøm slik man også har inni varmluftballongen lavvoen iglooen og årestua, og kan diskuteres hexagonalt og tydes også av mennesker.

  Det var til dette med Zen Pencils og viktigheten av alltid å ha rede på hvor man har sola og sommeren hen. Biene har det.

  Jeg tror ikke bevisstheten er materiell molekylær og partikulær og digital slik mange innbiller seg, men er en slags reell og transcendental forutsetning for heller å kunne holde rede på det materielle og molekylære og partikulære og digitale.

  Det er viktig at man er helioytrop. Gjør også som jeg Samset, tenn et lys. Jeg har en liten 10 watt halogenpære på variabelt power stående permanent på i forsøk, i rommet, for å ha punktlyskilden med plancstrålingen for hånden.

 3. Carbomontanus · januar 18, 2014

  Siste nytt fra Forskningsfronten…

  Kykklikyyyy & Halleluja!

  Samset

  Man tager et vanlig reagensglass….

  og så må du ha en skarp halogenpære på variabelt power, hvor ofte må jeg si det,….

  Og setter et digital- amperemeter i serie med pæra.
  Så tar du litt alufolie og former til en hatt omkring bunnen på det reagensrøret og klipper sirlig av overflødig folie så du får en fin hatt

  som du så setter over pæra.

  Det falt langsomt fra 1.54 A til 1.52 A

  Slå den!

  Så tok jeg vekk hatten og da steg det langsomt opp til 1.54 igjen.

  Hva var det jeg sa?

  Du skjønner, vi hadde Pirani- manometeret til laboratorieøvelse i F1 før i tida, og i enkelte kretskort fra Jostykit brukes en litenn lommelyktpære som NTC- motstand, for amplitydestabilisering av sinus tonegenerator.

  Metallisk ledning heter «ein Kaltleiter» på tysk og kull sies å være «Ein Heissleiter»

  Der er det noe veldig dypt materialfaglig fysisk elektronisk der også. Men koks og kull og trekull leder altså bedre når det gløder. Black carbon er som kjent en halvleder.

  Men det sølvpapirhatt- forsøket på ei lyspære dreper jo selve juvelen i kronen til profeten pengene og til Dipl.Ing Heinz Thieme Upstairs fra Jernbanen i det gamle Leipzig, Technischer Assessor, samt selve perlen eller Psi- en i klimanektingen og klimasurrealismen.

  og tenk det klarte jeg å finne ut av meg sjæl på forhånd og formane Samset til det offisielt.

  Men effekten er altså på hele 2/150 som er jo over en prosent, i så kompakt forsøk.

  For å si som sant er så har jeg ikke turt å gjøre det ført for jeg trodde ikke effekten var så markant.

  Og tråden holdt… la oss si 2500 K.

 4. Carbomontanus · januar 27, 2014

  Samset:

  Jeg har to forsøk til og jeg skriver dem her så de kommer med på kollokvium.

  Man tager et stykke kamstål ca 25 cm langt tenker jeg, og de smis vel i DIN så de vil holde 1 cm Ø. evt får man finne et tynnere stål etter hva man har av brennere. 2 bunsenbrennere helt like og da må vi på et skolelaboratorium eller på Fysisk institutt.

  Så må stålet legges vannrett så det har minst mulig kontakt til underlaget. Ei grind i form av et klassisk kokestativ og 2 spiker under på tvers. Det hele vil luftkjøles og stråle, og vi starter ved værelsestemperatur.

  Og setter en brenner under den ene enden A til det gløder så alle ser det, og venter til likevekt, og tar krittet og tegner på tavla temperaturkurven langsetter stanga gjennom midten M og ut til den andre enden B.

  Temperaturen ved B bedømmes ved hvorvidt du eller noen andre tør å ta den i klypa. Jern er en forbausende dårlig varmeleder, så du vil ha en meget pen temperaturgradient langsetter stanga.

  Så tar du en brenner nøyaktig lik den første og setter også under B og gløder opp og venter til likevekt. Tegn og drøft hvorvidt temperaturen ved B nå er høyere, det gløder sterkere, enn hva det var fra før ved A i samme situasjon. Det er den nemlig og lar seg svært vanskelig nekte for, idet stanga ved B var litt heitere enn romtemperatur allerede, før vi begynte å varme der også.

  Men gru og huttemegtu, hva er temperaturen nå blitt ved A?

  Forsøket og situasjonen er jo helt symmetrisk. Det gløder jo akkurat likt i begge ender.Og i midten er det mørkt. Men hva er det som stråler og watter og gløder litt ekstra i A, når brenneren under ikke orker mer, og varmen,…….faaaaaaaenikke kan krype oppoverbakke fra M hvor det er svart og i motbakke mot temperaturgradienten og varme opp ekstra et allerede rødglødende sted?

  Det må være den berømte energien Psi- , free energy… som vi oppfant også i glødelampen der det begynte å watte mer ut selvom strømmen inni tråden sank. Det er jo en Perpetuum Mobile klasse A dessuten, den ekstra energien som hverken kommer fra bunsenbrenneren a eller fra B tversigjennom M og opp igjen derfra for det er jo umuløig,….

  ……er jo stabil og sustainable og kan belastes og selges.

  Vi går jo her til og med selveste Nicola Tesla en høy gang. For han klarte jo aldri å oppfinne den berømte energien Psi- så til de grader at det enkelt kunne vises i skoleforsøk.

  Dette krever en forklaring…………

  Det må være noe med Universet. Enten så går det relativistisk utenom og rundt hele veien, eller så går det ganske enkelt gjennom stanga.

  Her må vi treffe et valg.

  Man klør seg selv både her og der, det pleier å hjelpe.

  ============0000

  Så et forsøk som faktisk bør gjøres og utprøves, for det er mulig vi kan få det til som kunst.

  Man tager en blank kobberplate ca 1` kvadrat og 1 mm tykk og monterer en diger krafttransistor i midten, og en noe mindre transistor halvveis ute på siden. Begge må stå på Stab- power og de vil trekke mye strøm. Collektor blir varm og kobles metallisk til plata. Så løfter vi på Basis for å variere varmen. Og så bør man ha en temperaturføler om man ikke tør å bruke finga, men et IR kamera er kanskje det aller beste.

  Man kan da vise varmebølgen og hvordan det ser ut ved likevekt.

  Og vise temperaturprofilen i plata når transistorene virker hver for seg, og hva som skjer når man først varmer opp med den store i midten til likevekt og så drar på med den lille og hvordan varmebølgene beveger seg uavhengig av hverandre i plata og superponerer hverandre.

  Jeg tror transistorene tåler den temperatur hvorved det dannes kobberoxydul, hvilket også kan bli meget fin og permanent kunst av kobberoxydul newtonringer.

  Dette er også ting som er obligatorisk kunnskap i bakeriet, og man vil kunne tenke ut smørelser på plata som vil dokumentere hvor mye det er svidd.

  Maskinen skal for eksempel fra gammelt av males med Cr2O3 kromoxydgrønt og rå linolje eller tran, slik at når den lukter varm stekepanne så er det maskinalarm, og man ser så på farven, karamelliseringen, hvor det er gått varmt.

  Man vil også kunne få til ting med blankpusset jern hvor det er klassisk standard teknikk å bedømme en varmebølge og temperatur for «anløping» av eggstål ved å bruke newtonring- farvene i oxydskiktet. Det stukherdes til glasshardt, det er som å file på porselen, og så «anløpes» det til hva som ikke brekker. For kniver minebor og stemjern og meisler og skrutrekkere av carbonstål. Enkelt å få til også i bunsenbrennere.

  det er liksom vettløst å ha det for seg at den ene varmebølge fordemmer og blokkerer for den annen. De forenes i hverandre og superponerer hverandre.

  Men så kan vi også garantere unntak.

  Kobber er nemlig en særlig lineær NTC- motstand eller «Kaltleiter», og vil være et særlig homogent felt for forsøk og visning. Men er der eller skjer der kjemiske endringer eller faseoverganger i feltet som følge av temperaturendring, så kan vi garantere også å kunne finne materialer hvor varmebølger både tiltrekker og frastøter hverandre, Både positiv og negativ feedback. Vi er her ute på fysikalsk kjemisk meget dypt videnskabelig vann.
  ===========0000
  Vi må derfor forby folk bruken av grillhandsker og formane til at man heller har seg hen i virkeligheten.

  Den heller tradisjonelt humane måten er nemlig, idet allerede Neanderthalmannen eller snarere Kjerringa brukte våte filler og rå seljekvist, at man klødde seg både her og der ved eventuelle erkjennelsesvansker.

  Varmelæra må nemlig være istand før man gir seg ut i klimadisputten. Må den ikke det, Samset?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s