KVAK 23. desember: 2014 – Mars, grafen, kvanter og mer til

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

23. desember: Mars, grafen, kvanter og mer til

maven«Fysikken er død». Bah, humbug! Fysikk lever i beste velgående, og leverer hvert eneste år både ny forståelse, teknologiske løsninger og regelrette overraskelser. 2013 har ikke vært noe unntak, med nøytrinoer fra verdensrommet, pæreformede atomkjerner, lyspartikler som former molekyler, langlevede kvantetilstander og mye mer.

Men hva vil 2014 bringe? 

Overraskelsene er per definisjon vanskelig å forutse. Fysikk krever imidlertid ofte en del tid, fra en idé til planlegging og gjennomføring av eksperimenter, til analyser og skriving av artikler. Større prosjekter har dessuten alltid klare tidstabeller. Dermed er det mulig å gjette på hva som vil være ihvertfall noen av overskriftene det kommende året.

Den utmerkede nettsiden PhysicsWorld har gjort nettopp dette.

Blant tingene de ser i krystallkulen er:

  • Mer spennende partikkelfysikk fra CERN (næh!), men ikke nødvendigvis fra LHC. Detaljstudier av antimaterie står for eksempel foran en mulig revolusjon.
  • Mars vil være på alles lepper flere ganger gjennom 2014, med flere spennende prober som enten alt er i gang eller vil ankomme i løpet av høsten.
  • Grafen, det supertynne materialet av karbonatomer, virker klart til å bli brukt i teknologi nå. Bøybare touch-skjermer sydd inn i tøyet, anyone? Kanskje ikke i butikkene i 2014, men prototyper kan dukke opp.

Les hele PhysicsWorlds artikkel her.

Undertegnede legger til at med den takten det har kommet grunnleggende resultater innen kvantefysikk i 2012 og 2013, så er det så godt som garantert at vi vil få kvanteoverraskelser også neste år. Mer og mer kryptisk, men også kulere og kulere.

Og vet dere hva? Det er også godt mulig at dette er den siste, mørke desembertiden hvor vi ikke vet hva mørk materie er. 

Smak litt på den forventningen, nå den forventningsfulle dagen før dagen.

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

One comment

  1. Talbot · januar 23, 2014

    Jeg gjetter på at vi vil få enda noen artikler som proklamerer at et nytt gjennombrudd innen kvantefysikk har gjort at vi er «et skritt nærmere kvantedatamaskinen», og fortsetter slik tradisjonen vi har hatt de siste ti til tjue årene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s