KVAK 21. desember: «Julestjernen finnes ikke»

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

21. desember: «Julestjernen finnes ikke»

julestjerne«Julen er en tid for tradisjoner, og for astronomer er en av tradisjonene å svare på spørsmål fra journalister om hva julestjernen, den som skal ha ledet de vise menn fra Østen til Jesusbarnet, kan ha vært. I år akter jeg å komme dem i forkjøpet og slå fast at den bare eksisterer i fantasien.»

Slik starter professor i astrofysikk Øysten Elgarøy et ferskt – og friskt – innlegg på fritanke.no, der han går gjennom både historiske og vitenskapelige argumenter rundt eksistensen av julestjernen.

Temaet har tidligere vært diskutert her på bloggen.  Dermed er det duket for en passe faglig/historisk diskusjon på årets mørkeste dag, som sikkert kan runge innover i den søte romjulstid.  

Les Elgarøys artikkel her.

PS: Og hvis Elgarøys uttalelser ga mersmak, eller du ikke er så interessert i julestjernen, kan du jo ta en titt på denne – om astrologi:

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

3 comments

 1. Marius Helgå (@MariusHelgaa) · desember 21, 2013

  Om man til tross for bevisene på det motsatte velger å tro at den var der er dette absolutt anbefalt lesning:
  http://what-if.xkcd.com/25/

 2. Carbomontanus · desember 21, 2013

  Samset
  La ingen ta jula fra oss. I medhold av REALfagene er det idag St.Thomas Vintersolverv, og jeg har bygget tak og Carpet Diem i hele dag. Det er meget vesentlig Dr. Samset. Det blev skumring og så begynner han å slå på Halogenlys,…… man gremmes,…unngå falsk lys og blår i øynene.Man ser ikke lenger i det lyset.

  Som om vi ikke beveges av stjernene?

  Men de virkende konstellasjoner må ikke bare være vit- bare, man må også vite om dem, da beveger de oss, skrev Johannes Keppler. Og feilen er at hva som idag kaller seg astrologi er gått totalt av skaftet. De ser ikke engang den mest elementære stjerne og ad- lyder under og lar den herske og bevege,…….

  men har slått seg på alternativene.

  Jeg har Harmonices Mundi bok 4 på pensum også Dr. Samset og den er i sin helhet viet til astrologien, og eneste seriøse tekst jeg har kunnet finne om emnet, så jeg vil kunne hjelpe og opplyse dere her men jeg er svært travelt opptatt nå i julsestria og dama bråker så jeg må betjene der først. Just give me minute,…

 3. Carbomontanus · desember 22, 2013

  Samset & al

  for det første, jeg traff faktisk Elgarøy forleden. Det var paneldiskusjon på Litteraturens hus om forholdet Religion og Videnskap arrangert av katolikkene, og Elgarøy representerte Astrofysisk og de ugudelige på verdig måte. Han sa han ikke har sjel, men det var slett ikke mitt inntrykk.

  Så ar en Sivilingeniør møteleder, katolsk i hodet og ellers.Og selveste Katarina Pajchel i full mundur. Hun sa igrunnen minst men hun har sjel, det har jeg selv kunnet sjekke opp. Jeg fristet henne en gang med ut på meget tynn is og trygt tilbake vedrørende intelligent design og fikk henne til å flakse med arma og si «Ja, livet er viktig!».

  Slå den, å få ei nonne til å flakse med arma. Men du vet det Samset, jeg kan fortelle skrøner eller wahrhaftige Geschichten som Münchhausen kalte det, eventyr og fri diktning , lignelser og science fiction og dikte opp legender med poeng.

  Et viktigste poeng var at ikke før hadde forskningen gjendrevet vitalismen, så kjører man igang med «bio»- begrepet som tjener akkurat samme formål og misbrukes like mye. Men livet og bevisstheten er et mysterium, det er både jeg og Katarina og mange andre ganske visse på. Livet og bevisstheten er incarnert, men er ikke reduserbart til de 4 fundamentale naturkrefter.

  Jeg klarte å friste og lure Elgarøy også ute på gangen før møtet, ved å si at jeg har Keppler og Eddington på pensum og er amatørastronom. Da smilte han kollegialt. Men vet du hva jeg har fått ut av det?

  Musikkakustikk, organologi, artistisk musikkinstrumentmakeri på fysikkens grunn. Eddingtons «epistemologi» og philosophy of physicaln science gir et ganske overlegent mye bedre og mer saklig grep på lydbølgene og dette med strømmende og oscillerende materie fra bevissthetens synsvinkel, from audical musical minds point of wiew. Man kan tillate seg å forholde seg til sansekvalitetene som hardware realiteter og aller best og mest direkte og umiddelbart kobla til reell materie på realfaglig og ingeniørmessig vis, mens de uopplyste og uinnvidde holder det for å være «synsing» og subjektivt og bare smaksføleri og det fanatisk krampaktig sjelløse og bevisstløse for å være realitetene vi skal bygge på for å være «Objektive».

  Men med med en viss Eddingtonsk og Kepplersk opplysning og trening til rådighet og grep på tingene har man det dramatisk mye bedre fysiske oscilloscop. Mens konkuransen famler i blinde og skal ha det til å gå opp med gamle skrøner og rykter og misforståelser og overtro, utledet som krittkruseduller på tavla i det klassisk maskinavrettede tørrstofflig industriale rom, på optisk overfladisk blindt troende, skrift- tro nivå..

  Det er forskjell på å være opplyst bilmekaniker eller orkesterdirigent og kunne si med lukket motorpanser og motoren igang: » Det er viftereima….. du har en fis i manifolden,…. det er bendixen,… du har en venntiltikk i tredje cylinder,,…. det er rådebank,…og man trenger ikke tegning av bilen engang eller å åpne panseret. Man hører det lang vei,…

  Men det er realisme og både innvidd og trenet vet du Samset.

  Hvis det skrangler eller noe er løst, så hører man også med finga og Fingerspitzengefühl som mer sanser infralyd i fast materie. Med finga leter man seg frem til hvor det er slark eller knirk i maskinen. Da heter det om en at man er «trollmann» som kan sånt. Den drevne snekker eller tømmermann kan bare med å banke litt i vegga med fingeren og litt med hammeren kanskje, elementært si hvor han har spikerslagene hen og hvilken spenning han har i bjelkene. Det er svært saklig seismikk på ting man ikke ser. Og svært saklig innkobling og bruk av sansekvalitetene.

  Men trollmennene og kjerringene er just heller de som står der og manner og spammer og våser så autoritært om helt andre ting og opplevelseshorisonter mer i virtual reality, og peker konsekvent vekk fra hva det egentlig er eller kan være, og gir konsekvent falske forklaringer og føringer. Akkurat som i klimadisputten og miljødisputten. Klimasurrealismen.

  Det er derfor jeg formaner Samset og alle hans lærlinger og fans så strengt om at man må forholde seg til reelle BANG-irommet og sånt, og heller bygge på det.

  Det er svær forvirring også på hva gjelder varme og temperatur hvor jeg på karakteristisk måte oppfordrer til heller å kontrollere på opplyst vis ved heller å kunne litt fundamental og elementær fysikk og bruke sansene og ta sansekvalitetene alvorlig. De er sjelens og forstandens åpne vinduer direkte til MICROCHOSMOS.

  Nå har jeg sjekka Kepplers Harmonices Mundi bok 4 om igjen, og det blir for mye å gå inn på. Det er en meget stor og generell avhandling, om hvordan harmoniene som han tidligere har definert i bok 1,2,3 er fysisk realiserte i jorderik og hvordan og hvorfor sjelene reagerer på dette. Og med en egen zodiacalastrologisk teori som jeg ikke har sett andre steder. Moderne forfattere som synes å ha tjuvfiska i samme vann er Theodor Schwenk, antroposofenes sjefs- hydrolog og seriøs. T.Schwenk tar i likhet med Bjerknesskolen, Fossegrimmen alvorlig. Men så har vi Richad Lindzen og særlig Nicola Scafetta, som mer er klart surrealister og sjarlataner.

  Jeg har drag på Ole Humlum og prøver å veilede ham bedre inn på fakultetets grunn i sykkkklings og oscillasjonslæra.

  Elgarøy er slett ikke borte. Det var åpenbart at han ville være snill gutt men sa klart ifra at det er han neppe, det bare synes slik fordi man kjenner ham ikke godt nok enda.

  Da kan han passere. Da kan han trygt betjenes av julenissen. Da har han sjel.

  Han sa at folk kommer ikke på hans forelesninger for på gifte seg men for å sove. Men der syns jeg nok han må skjerpe seg, for riktignok har jeg gått på mange forelesninger for å sove, men sannelig også mange ganger for å gifte meg.

  Og jeg klarte å få gitt et glass syntetisk Goethit FeO(OH) til Sr.Katarina, med adresser til hvordan det er brukt på Real Climate til å drepe Svensmark- hypene for Rasmus Benestad, docimetrisk bestemmelse av krortbølget lys med Herschels metode. Hun ble meget takknemlig.

  Nei når QVAKKet står iveien for sola og de slingrer med jordakselen for å selge sykkelen sin, da er det værre. Da er jorden riktignok rund, men flat som en penge med 2 sider for og imot.

  Keppler var astrolog for Graf Wallenstein under 30 årskrigen og hadde ellers en svært vanskelig klient Keiser Rudolf 2.

  Brahe er en adelsslekt i Skåne med flere viktige personligheter og Tycho skulle bli diplomat og har antagelig hatt Kongespeilet på hånden som lærelitteratur, for mye derfra skinner igjennom i hva han har forklart videre til Keppler, blant annet: Vi ser den nordiske opplyste respekt for Naturen og for den systematiske empiri fra Lund og Nidaros Erkebispedømmer, og som vel er Fransciscansk misjonert.

  «Unge mann, kutt ut virtual reality (Mysterium cosmographicum, den spekulative modelltenkningen) og se heller opp for hvor stjernene står hen i virkeligheten og hvordan de beveger seg til enhver tid. For den matematikk som kan si oss hvor stjernene står hen i virkeligheten og hvordan de beveger seg til enhver tid, vil under enhver omstendighet bli det beste Horoscop for Keiseren!»

  Dessuten: «Keiseren har et formørket sinn og tar varsel av de minste ting og er en plage for sine omgivelser og trenger sårt til saklig, kongelig og keiserlig, hoffastrologi!»

  Brahe- skolen hadde som vi ser format og var autentisk. Og fortsetter i rett nedstigende ubrutt linje via Ole Rømer og H.C.Ørsted og Chr Hansteen frem til Kåre Aksnes. Jeg trodde Røed Ødegaard skulle overta i stillingen, men Elgarøy aspirerer jo også sterkt.

  Som man ser, Brahe representerte elementer av tidløs visdom, timeless wisdom. Han fikk konger og keisere og hele folket til å rette seg etter og til å beveges av stjernene (Universitetsalmanakken med tabeller og stjernekarter, merkedager og spådommer.) .

  Uten det er man ikke rett tilkobla og orientert .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s