KVAK 20. desember: Gulrøtter og nattesyn

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

20. desember: Gulrøtter og nattesyn

Plakat fra 2. verdenskrig, med Dr. Carrot

Britisk illustrasjon fra en rasjoneringskampanje, 2. verdenskrig (kilde: http://www.iwm.org.uk/)

Mange sier at gulrøtter er bra for nattesynet. Særlig frustrerte foreldre med små barn som ikke vil spise maten sin. Men er dette sant?

Riktignok er får vi vitamin A fra gulrøtter siden karoten, det gule fargestoffet, blir omdannet til vitamin A i leveren, og dette er bra for synet generelt – men nattesynet? Fakum er at det er en myte. Ikke en hvilken som helst myte, men en myte med en skikkelig fascinerende bakhistorie.

Under annen verdenskrig begynte britiske jagerfly å skyte ned tyske bombefly – om natten. De sivile satt i mørke stuer med gardiner rullet ned foran vinduene. Myndighetene satte ut ryktet om at gulrøtter var bra for nattesynet, og at jagerflygerne spiste enorme mengder gulrøtter. Sannheten er at de hadde oppfunnet radaren. Dette ønsket de selvsagt å skjule for tyskerne.

Tyskerne gikk fem på denne hysteriske forklaringen på nedskytningene, kanskje kan det forklares av at myten om nattesyn og gulrøtter allerede fantes i tyskland.

Britiske sivile gikk også fem på, kanskje siden de måtte skru av alle lysene og dra ned gardinene under bombetoktene. Myten lever i beste velgående den dag i dag.

Les mer om myten her.

Visste du forresten at gulrøtter var hovedsakelig lilla frem til det 17. århundre, da man begynte å dyrke oransje mutanter i Nederland? (Les mer her.)

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s