KVAK 18. desember: Konspirasjonsteorier om månens opprinnelse

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

18. desember: Konspirasjonsteorier om månens opprinnelse

536px-Moon_Crescent_-_False_Color_MosaicAt jorden har en måne er opplagt. At forholdene på jorden i dag har blitt sterkt formet av at den er der, er også ganske klart. Den er for eksempel med på å stabilisere rotasjonen til planeten, slik at det blir fint for liv å utvikle seg her.

Men hvor kommer den fra? Der blir ekspertene brått uenige.

Månen og jorden kan ikke ha blitt dannet samtidig. Til det er sammensetningene  for ulike. Samtidig er sammensetningene for like til at månen bare kan ha kommet flygende ferdig dannet og blitt fanget inn av jordens tyndekraft. De fleste regner derfor med at ett eller annet passe stort himmellegeme en gang dunket inn i en ung jord, og at restene etter dette kjempesmellet til slutt ble til dagens jord og måne.

Imidlertid har det vist seg irriterende vanskelig å få detaljene til å gå opp her også. Hvordan så det som kolliderte med jorden ut? Hvordan kan jord/måne-systemet ha endt opp med å rotere om hverandre som de gjør.

Den ledende måneforskeren Robin Canup, fra Planetary Science Directorate, Southwest Research Institute, Boulder, Colorado, forsøker nå å ta et oppgjør med det hun kaller konspirasjonsteorier rundt månens opprinnelse. Hun mener at de fleste ledende idéene rett og slett «går opp» for bra, at de er avhengige av for mange tilfeldigheter.

Les hele historien om diskusjonen rundt månens tilblivelse, komplett med videoer og gode eksempler, hos Nature.

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

Én kommentar

 1. Carbomontanus · desember 18, 2013

  Samset & al
  Jeg synes ikke de konspirerer så mye. De bare lurer litt så de kan ha noe å krangle om, ellers ville det være for kjedelig, og det ville ikke være smuss nok i universet til at det hadde kunnet være virkelig.

  Det er en gammel historie, men siden Jøns Jacob Berzelius har man hatt en viss rede på det. Berzelius analyserte gråstein som det er mye av også i Sverige, og fikk tilslutt også meteorstein og fant intet der som han ikke kjente fra før. Ingen nye grunnstoffer i meteorstein som ikke også var jordiske. Dermed kunne man hevde en viss enhet og helhet i universet, nemlig Macrochosmos in Microchosmos og Microchosmos in Macrochosmos hilsen Hermes Trismagistos, eller som en Tycho Brahe sa det: Despicio suspiciendum. og fortsatte: Suspicio despiciendum. Som er LATIN og betyr skuende ned skuer jeg opp, og skuende opp skuer jeg ned.

  Dette må du lære utenat Samset. For det har jeg.

  Hva som så senere har skjedd er at man har gått nærmere på det med massespektrometri og isotopstudier som er utviklet for Apolloprosjektet, og der finner man altså visse forskjeller, men det er forbausende likt allikevel.

  Vi kan exellere i erkjennelsesteoretiske metodediskusjoner på emnet.

  Jeg var borti det faktisk. Det var Knut Jørgen Røed Ødegaard som viste meteorstein og meteorjern og Gardnosbreksje og Tektiter for å begrunne BANG i rommet og slå videre om seg med sine apokalypser, som innskjerper moralen og fortrenger alternativene.

  Jeg gjenkjente da vagt en obscur flintesten i min samling som jeg aldri har klart å bestemme, og den lå der som exempel på mulig fossil avbrukken kukk eller jurtapp, alternativt ekte trollbæsj. Og måtte fremstille Berzelii beger av finsølv til oppslutning av silicater og siliciumaluminater i glødende lutsmelte, for å kunne få til og med gråstein ut i vandig løsning til kjemisk analyse i detalj.

  Og fant et innhold tilsvarende høytemperatur hi-tech ildfast glass godt nok for muring under vingene på romfergen eller til å falle hvitglødende ned i vann uten å splintre. Konklusjom: Ganske som formodet og som det ser ut til å være, Ekte trollbæsj! Det inneholdt bare silicium og aluminium med spor av titan og jern og intet mer.. og Oxygen.

  Man har tatt det for å være månestein men det er særlig ikke månestein. men forutsetter at råvarene er extremt utvasket av ferskvann så bare skir kaolin blir igjen.

  Så kommer en komet og slår hele bakken plutselig hvitglødene, Det exploderer og går rett til himmels, og kun flint og kvarts og ren corundum lyse arkansasbryner fordemmet i de øvre løsmasser, i den øvre myra, , vil da bestå¨i væskeform som skval, og falle ned igjen som tektiter. Alt annet blir bare smuss og aske og støv som skygger for sola og faller ned igjen worldwide som meget sur nedbør.

  Det skjer av og til.

  denne forskningen er kommet et meget godt stykke videre på vei, hjulpet av isotopmetoder fra Apolloprosjektet, og det er hva vi leser historiene om her.

  Men allerede Jøns Jacob Berzelius you see og allerede Tycho Brahe og Hermes Trismagistos…. var ikke helt borte de heller,…..

  Man kommer ingen vei uten først å prøve å gi det en mulig naturlig forklaring, og så må man ta til videnskabelige metoder og se om det kan stemme og være SÅ! eller ei.

  Dette med hva som består og hva som fordamper helt opp i hvitglød og i vacuum, det er viktig når vi skal drøfte cometer, til og med solskrapere.

  Da er det smia da serrusann, og så er det bakeriet. Der må man ha peiling. Og man må kunne ta det på en ståltråd og varme det over et stearinlys og snuse om man ikke har noe annet. Så kommer videre Frauenhofers og Bunsens og Kirchoffs og Balmer og Rydbergs og Ångstrøms metoder.

  Frauenhofer var en fattiggutt som kom på glassverk og var så dyktig at 19 år gammel var han blitt verksmester på glassverket. Det var den gangen de hadde skikkelig yrkeslære og seriøse lærlingekontrakter. De må vi gå inn for, og vi må få gjeninnført den obligatoriske laboratorieundervisningen. Ellers blir det bare dataspill på PC i Virtual reality og da kommer ikke lærlingene til månen og trygt tilbake.

  Inspirert av dette så tenkte jeg at jeg skulle sette norgesrekorden i jernmeteor og kjente en svær og meget focal rustflekk i fjellet på Håøya, som jeg tydet til mulig metamorf jernmeteor. Og fikk sikret prøver.

  Det viste seg virkelig vrient, for det viste seg heller å være koks inneholdende rusten magnetkis. Videre med et vesentlig kisel og magnesiuminnhold, det var chlorophyllet, og spor av Cobold ( nemlig B12- vitaminet) Men det ble kretsrekorden i Early Life, særlig ikke extraterrestrialt men så jordisk det bare kan få blitt det også, Fossilt og sterkt ovnsbakt blåalgemudder minst 1.2 milliarder år gammelt. Og måtte finne frem Tschugajeffs metode til bestemmelse av Platinmetaller og nikkel for Czaren. Med den metoden utviklet for bruk i felt, har man nylig også klart å sikre bevis for at Tunguschka- katastrofen skyldtes noe som kom utenfra. Er det nikkelfritt så kan man utelukke Iridium, men holder det nikkel så er det automatisk beslaglagt av Riksantikvaren. Da er det mulig trollbæsj og skal til massespektrometrisk analyse.

  Knut Jørgen gav meg et rustflak av Jernmeteoritt. Det slo rett ut. Store mengder nikkel mens vanlig ovnsrust til kontroll og blindprøve på metoden er nikkelfritt.

  Folk blir forvirret i klimaet også. De fatter ikke hva som muligvis og rimeligvis kan skje og hva som ikke kan skje og hvordan å kontrollere og skille dette.

  Man ser og skiller det mye på oppdragelsen. Tåler de ikke slike arbeider som en Michael Mann har levert men begynner å håne og flåse, så har de ikke REALskole og pliktig bergseminar ved eneveldig Kongelig DICTAT! og teknisk aftenskole med lærekrefter derfra og ikke fra alternativet AOF. , Og skal vises hen bak tauene og ned på aspirantbenken. Da har de ikke lovlige fagbrev, svennebrev og mesterbrev slik f. eks en Frauenhofer og en Berzelius og en Erling Johansen hadde.

  Myr- forskningen, en P.Chr Asbjørnsen (på 50 kroner seddelen) var Myrmester i Akershus, er viktig for å kunne redegjøre sannferdig både om jordbunnsforhold og om folk og fe og mulig trollskap i Oslofeltet og ellers i landet. Og uten det takler man heller ikke klimaet og forstår ikke Universet. Asbjørnsen innførte til og med Darwin for å kaste videre lys over dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s