KVAK 12. desember: Hvorfor har vi fire årstider?

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

12. desember: Hvorfor har vi fire årstider?

Du vet, sånn høst, vinter, vår og sommer og sånn. Hvorfor har vi dem, egentlig?

Lett? Vet du det? Vet du det ORNTLI’?

Hvis noen stakk et kamera opp i ansiktet ditt og du måtte svare på direkten, ville du gjort det noe bedre enn disse australierne?

Videoen er den del av kanalen Veritasium, som har mye både informativt og underholdende. Verdt å sjekke nå i sommerses… nei vent, vintersesongen.

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

4 comments

 1. Carbomontanus · desember 12, 2013

  Hvorfor vi har 4 årstider er ikke så kurant og det skryldes ikke at Vivaldi har skrevet om det, men jeg tror det skyldes at 4 er jordens tall og at det er et politisk vedtak ved håndsopprekning i det gamle Caldea. Man burde sannelig undersøke hva Aztekerne og Kineserne og Zuluene og Samene mener om det samme.

  Jeg mener i ramme alvor at nå har vi adventstid og kakelinne som er en egen årstid og forskjellig fra vinter og høst for eksempel.
  I Kirken er fastetidene fastlagt på året men for Islam er det fastlagt til månen så Ramadan sleper langsmed året. De gamle egyptere har måttet orientere seg til Nilen og her i Norge har vi hatt Lofotfisket for eksempel. Og så er det Sankthans og slåttonna. Potetferie har vi også måttet forholde oss til.

  Der hvor isen kommer og går er det også forhold.

  Men Samset, jeg tror det fremdeles er adekvat å se opp for de som orienterer seg etter klokka og kalendern og de som heller følger sola og naturtegn såsom «Når selja blomstrer, når bjørka står med museører… sånn omtrent ved løvfall,…»

  Der har du zodiacalastrologer som ikke vøler noesomhelst og de som heller må berge potetene uaktet hvasomhelst annet.

  Og i laug med Zodiakalastrologene for hvem både jorden og himmelen er flat, de som pukker på sitt system og som går etter klokka og skjema og trasser alle naturtegn og vær og føreforhold og har det religiøst for seg at Vitenskapens og framstegets oppgave er å over- vinne Naturen.

 2. Gitte · desember 12, 2013

  En gjenganger på AST1010-eksamen! På I kveld med YLVIS har det blitt vist intervjurunder med studenter der det blant annet har blitt spurt om miljøteorier og astronomi. Morsomt, men også ganske pinlig.

  • Carbomontanus · desember 12, 2013

   Så var det Show, og disse journalismene.

   Fremstillingen kan være cherrypicket ut av mange videoopptak på gatene for å vise gærningene og værstingene. i og med et «agenda» som regnes for å være «bias».

   Men min sønn har sagt det klarere. Han sier at fysikerne klager. Sudentene kommer inn der med eamen artium på reallinjen og naturfaglinjen og stilles overfor forståelses og regneoppgaven i fysikk, Og så har de det for seg og tar det for gitt at en ting kan gå tversigjennom en vegg slik de er vant til på dataspill på PC, og kan begynne å slå om seg med «kvantefluktuasjoner» og skaden er den alvorlige, at de er så værnet og forskånet i fysikken at de aldri har pælma ut ei rute.

   Eller det var snakk om ei tre- list eller ei lekt type skurlast, at den kan bøyes og belastes uten at den knekker. De har aldri vært på slang og ramla ned fra et tre.

   Og hvem har skyllaaaaaaaa?

   Jo! , det er den dia- lektiske materialismen til Mao tantebarnehaven, med doruller kreppapir ispinner og plastilina som eneste lovlige, religiøst og politisk oppbyggelige øvelses og treningsmateriale i chosmologien og religionen og ordens og oppførselslæra og i chosmologien og fysikken.

 3. sis · desember 13, 2013

  Kunne eg klart det betre? Ja.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s