KVAK 9. desember: Romerske blybarrer fra havets bunn skaper krangel

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

9. desember: Romerske blybarrer fra havets bunn skaper krangel

1-controversyoFor to tusen år siden sank et romersk skip utenfor Sardinia. Skipet fraktet blybarrer, som siden da har ligget uforstyrret dypt i havet.

Nå er de imidlertid hentet opp, og siden 2011 har over hundre av dem vært i bruk av partikkelfysikere ved Gran Sasso-laboratoriet i Italia. Fysikere som leter etter mørk materie, eller forsker på nøytrinoer, trenger stoff med så lite naturlig radioaktivitet som mulig. Bly som har fått ligge beskyttet i to tusen år er helt uovertruffent til denne typen bruk – mye bedre enn noe vi kan lage i dag.

Arkeologer liker imidlertid ikke denne typen bruk. De ser på blybarrene som viktige historiske gjenstander, og vil ha dem på museum – ikke som aktive deler av fysikkeksperimenter, hvor ufarlig bruken enn er.

Hva er viktigst? Å gi fysikerne en unik mulighet til å finne mørk materie, eller å ta vare på romersk historie?

Les den fulle historien hos phys.org.

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

3 comments

 1. Kjell Ingvaldsen · desember 9, 2013

  Som historiefrik er jeg for å bevare historiske gjenstander. Men ikke ubegrenset. Vi trenger ikke å fylle museumsmagasinene med identiske gjenstander. Så sant de er dokumentert, og det uansett beholdes et rimelig stort og variert utvalg i magasinene, så kan det aksepteres at deler av funnene brukes som råvarer. Da særlig i slike sammenhenger, hvor de har spesielle ettertraktede egenskaper som ellers er vanskelig eller umulig å frambringe.

  Den gyldne middelvei, her som i så mange andre saker!

  Kjell Ingvaldsen

 2. Carbomontanus · desember 9, 2013

  Samset
  Det hadde vært enklere å vurdere om vi hadde fått vite nøyere hvorfor blybarrer lagret under så mye vann- skjerm er mindre radioaktivt og hvorfor det er klin umulig å skaffe sånt bly på annen måte.

  Jeg skal ikke si noe stygt om søringene, men det kan ikke være galt å minne om at der kan det være ulike ideer ute og går og det er ikke alltid at de røper hele sannheten. Og da er det ting som vi ikke skal behøve å slite med i fysikken.

  A- propos så fant jeg Holbergs Kirkehistorie fra 1738 på loppemarked for 100 spenn, slå den, en Sprogets Mester. Og hos Holberg går det helt klart frem at det har vært mye til og fra og disputt om tingene i Roma-Firenze- området og ellers i strøket og omegnen minst de siste 2000 år.
  Nok et stående utrykk er «tilstander som i det gamle Rom».

  Så jeg har sans for Riksantikvaren også der nede.

  Bly og bly er litt av hvert det serrusann. Det er altså orginalt bly men så finnes det vesentlige mengder iblandet Uran og Thorium- mineralene som Decayprodukt, og det er en tradisjonell og svær videnskap å skille og bestemme dette, og man opererer allerede forlengst med ulike isotopsammensetninger av bly fra forskjellige kilder, så hvorfor romersk båt- bly skulle være så unikt det er faktisk ikke så lett å innse. Stikkord Fetischisme forskjellig fra Science, og det ville likne disse verdensberømte svermerne for relikvier.

 3. Jan · desember 9, 2013

  Det har vært mye bra på kvak, denne er den mest interessante så langt. Takk for at dere lager kvak 🙂

  Hilsen
  Jan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s