KVAK 3. desember: Nærvær av det motsatte kjønn forkorter livet

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

3. desember: Nærvær av det motsatte kjønn forkorter livet

Drosophila_melanogaster_-_side_(aka)«Hva var vel livet uten deg?» Muligens mindre romantisk, men av litt lenger varighet – ihvertfall hvis du er en et insekt eller en mark. Dette er konklusjonen i et nytt studium publisert i Science. Forskerne observerer at bare det å være i nærheten av det motsatte kjønn ser ut til å få insekter til å dø tidligere enn de gjør i kjønnsdelte kontrollgrupper.

Det har vært kjent en stund at det å pare seg kan forkorte insekters liv. Her har imidlertid forskerne også hindret paringen, slik at den eneste faktoren er at hanner og hunner har vært i nærheten av hverandre. En annen måte å oppsummere det på er dermed: Seksuelt frustrerte bananfluer dør tidligere enn de som får hatt seg.

Så vet du det, nå midt i julebordsesongen.

Les mer i Science her.

Om konklusjonen er overførbar til mennesker er nok forresten heller tvilsomt enda… Noen lesere som stiller som forsøkspersoner?

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

3 comments

 1. Magne · desember 3, 2013

  Blir ikke oppsummeringen din feil?

  • Bjørn H. Samset · desember 3, 2013

   Ikke feil, men uforståelig. Har visst mistet en linje – takk for kommentar. Skal fikse.

 2. KEE · desember 4, 2013

  Har vi ikke statistikk på dette hos folk, da? Nå er jeg så lat at jeg ikke gidder å grave, men mener ganske bestemt at vi gutta sliter veldig uten kvinnfolk. Noe lavere forventet levetid for de som lever i rene mannesamfunn (men dette er så få at påstanden er usikker- er jo snakk om div. munkeordner først og fremst). Spesielt markert lavere forventet alder hvis vi har levd med et kvinnfolk og det forholdet brytes (skilsmisse, dødsfall) eller aller verst hvis vi ikke klarer å få til noe fast parforhold i det hele tatt. Lengst lever gubben som lever kortere enn kjerringa, tror jeg det var. I damenes salong var vist forholdene litt annerledes i forhold til forventet levetid, peppermøer kunne bli rett så gamle om jeg ikke husker feil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s