KVAK 2. desember: 10 klimamyter på 4 minutter

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

2. desember: 10 klimamyter på 4 minutter

En av grunnene til at «klimadebatten» aldri ser ut til å bli ferdig, er at det er så uendelig mange innvendinger å komme med. Dette er på den ene side en god ting, siden det tvinger klimaforskere til å hele tiden tenke over om de har gjort ting rett.

På den annen side kan det bli litt langdrygt å svare på de samme innvendingene om og om igjen, der det alt finnes gode svar… Godt, da, at noen av og til tar jobben med å samle opp noen av de klassiske vendingene.

Her blir ti vanlige klimamyter besvart på under fire minutter – enjoy:

Videoen er laget av vlogbrothers, med mye kildemateriale fra skepticalscience.com.

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

2 kommentarer

 1. Carbomontanus · desember 2, 2013

  Samset
  Han har en klassisk gitar på veggen. Det hjelper hvis han kan få brukt den. Men nå er det julestria og så spørs det hvor mange kakelinner vi får. Akkurat nå ser kakelinna ut til å være nærmest permanent.
  Jeg var på Klimasurrealistmøte Klimapizza forleden og fikk sikret meg «Klimaet Vitenskap og Politikk 2.Utgåve » av Per Engene og Göran Tullberg.

  Etter å ha sett igjennom så håper jeg det går rutinemessig Skolebuss imellom Bø i Telemark og over til Kongsberg hvor Bergseminaret er eller iallefall var, så Elevane også frå Bø der han Per har vært Skulemeistar i alle år kan få seg høgare utdanning, REALskole og BACCALAVREVS 1, Mittlere Reife eller iallefall del- examen til samme. For det han Per driver med holder ikke mål i landbruket og i bergverket.

  Nå har vi hatt en komet, ISON som svingte innom sola. Der har jeg måttet bidra, og utleder det av Bakeriet og smia, ovnsfyringen, glassverket, og støperiet. Det kan beregnes en strålevarme eller hete i Perihelion som vil få omtrent alt unntagen de aller mest ildfaste og gjenstridige stoffer såsom elementært carbon og titanhvitt og alumina og magnesia til å sublimere- fordufte til vacuum. Coma til cometene er av støv og danner en hvit parasoll som skygger for kjernen, som kjøles av mer flyktige stoffer som fordamper. Derfor består selv solskraperne i innersvingen der det er innmari hett.

  Men det er ikke mye mulig materiale igjen å gå på når det er over 3000K. Men man har klart å gjøre forsøk med det allerede tidlig. Faraday og disse drev med elektriske lysbuer og kullbuelamper. Jeg drev med det selv som barn og fikk hvasomhelst (såsom asbest, glimmer, kvarts, porselen,..) til å smelte. Unntagen skolekritt som var særlig gjenstridig og smeltet bare såvidt. Og det var vel BaSO4 eller kanskje gips? Kritt var det ikke. TiO2 er så gjenstridig at det består i stjerneatmosfærene. Sot består og danner sot- novaer.

  Du må ta dem et tak i elementær radiologi for det legger jeg til grunn for tenkningen i klimadisputten.

  Det er noe som heter RE-BUS (Merk begrepet) og jeg har fått meg det oversatt til «Ved tingene..» Det er ting satt sammen, og så gir det en mening. Og det er forskjellig fra expertene i anonymt flertall som slår om seg med meninger.

  Kan vi finne sammenheng og mening i naturen og ved tingene i virkeligheten og i universet?

  Det er verdens- rebusen. Og så har vi klima- rebusen. Radiologien er et viktig og nødvendig element av klima- rebusen og det skal vises og utledes av tingene experimentalt og ikke av expertene, hvis vi vil være på fakultetets grunn.

  Det er en oppgave for naturfaglærerne å få innskjerpet det der. Og vi begynner med stearinlyset og snøløkta til 1. advent i radiologien.

 2. kjell edvin ølmheim · desember 2, 2013

  Det hele er veldig enkelt, Olje har to egenskaper ( kjøle å smøre ) fjerner vi dette fra jordskorpen sier det seg selv hva som skjer. Det at vi tenner fyr på den i tillegg gjør saken enda verre. Vi må innrømme at vi er dummere en de fuglene som ikke driter i eget reir, Hydrogen og andre alternative energier viser hvor sakte vi utvikler oss. lover og regler må endres siden en diskusjon om klima burde være over.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s