KVAK 1. desember: Very Large Hadron Collider

Kollokviums Vitenskapelige AdventsKalender (KVAK):

1. desember: Very Large Hadron Collider?

vlhc-graphic

Hva skal partikkelfysikere gjøre når de, om 20 års tid, er ferdige med å leke med LHC, eller Large Hadron Collider, maskinen som nylig fant Higgsbosonet?

Jo, de skal fyre opp en «Very Large Hadron Collider», så klart. Der LHC er puslete 27km i omkrets, så skal VLHC bli hele 100km.

Enn så lenge er dette bare tankespinn, men siden det tar minst 20 år fra tegnebrett til ferdig partikkelakselerator, så må et slikt prosjekt planlegges allerede i dag hvis det skal bli noe av i tide.

Les mer om den mulige VLHC i denne flotte saken hos Nature.

KVAK gir deg små daglige vitendrypp gjennom hele advent. Har du tips til lenker vi bør dele? Send gjerne til b.h.samset@gmail.com, kom innom facebook-siden vår, eller tweet til @kollokvium_no.

3 comments

 1. Svein Sjøberg · desember 1, 2013

  Informativt og spennende (som vanlig fra Samset!). Men jeg kan ikke fri meg for å få noen motforestillinger når slik ufattelig dyr forskning forskning blir frontet som at fysikerne «leker seg»… Noen (også jeg) vil nok lure på om denne «leken» kan forsvares i forhold til alle mulige andre måter å bruke penger på. Jeg tror det vil være OK å finne en argumentasjon som kan rive med seg andre enn de som allerde er hekta….

  • Bjørn H. Samset · desember 1, 2013

   Hei Svein,

   gitt hvor mye annet jeg har postet her om partikkelfysikk – deriblant en hel adventskalender i fjor – så regner jeg med at du (og andre lesere) forstår at det var humoristisk ment. Formatet på denne adventskalenderen vil være nettopp litt humoristisk, i en ellers stressa tid der få nok har tid til å lese mye om vitenskap. Vi må tørre å løsne snippen av og til – de fleste forstår sånt.

   Når det gjelder pengebruk til LHC, en eventuell VLHC, ILC, CLIC eller annen partikkelforskning, så er det en sannhet med modifikasjoner at det koster mye penger. Så klart det er dyrt utstyr og mange mennesker i sving, men vi snakker tross alt om laboratorier der ca. hele verden er med – og om totalsummer som ligner på kostnadene ved langt hyppigere idrettsbegivenheter som OL. Og har du prøvd å sammenligne LHC med kostnadene til f.eks. USAs eller Norges militære aktiviter? Jeg har overhodet ikke dårlig samvittighet for pengebruken til partikkelfysikk – men det kan jeg kanskje greie litt mer ut om i en mer seriøs tekst en gang. Temaet kommer ganske ofte opp.

   mvh
   Bjørn

 2. jebreimo · desember 3, 2013

  Er det «teoretisk umulig» å produsere partikler på 100 TeV i en 27 km lang tunnel? Eller kan det tenkes at ny teknolgi utvikles i løpet av de neste 20-30 årene som gjør at vi klarer oss med dagens?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s