Ett felles idrettslag, én felles bakteriekultur

Kontaktsportslag sine bakteriefloraer kan fortelle oss hvordan sykdommer sprer seg. bacteriology

Alle mennesker har sin egen bakterieflora, inni og utenpå kroppen. Bakteriene som lever på huden kan være både bra og dårlige for oss. De kan gi beskyttelse mot patogener, regulere immunsystemet vårt, og for eksempel beskytte mot kviser. De kan også gi oss hudsykdommer, eller være en vei inn i kroppen for virus.

Dine helt spesielle hudbakterier

Bakteriene du har på din hud, er spesielle for deg. Vi vet at hudbakteriene er viktige for oss, men vi vet lite om hvordan man får sin spesielle hudbakterieflora, både hvem man får bakterier fra, og når i livet dette skjer. Å studere hvordan bakteriene sprer seg er derfor viktig for å kunne forebygge for eksempel smitte mellom personer på sykehus.

Du har sannsynligvis mange bakterier til felles med partneren din, ungene dine eller de du bor i kollektiv med. Dere kan overføre bakterier til hverandre gjennom hud-til-hud-kontakt eller via gjenstander som dørhåndtak og skitne kaffekopper. Medlemmer i en roller derby-klubb viste seg å være gode studieobjekter da forskere i Oregon skulle undersøke hvordan felles bakteriesamfunn sprer seg mellom grupper av mennesker.

Ideelle forhold for bakterieoverføring

Roller derby er en lagkontaktsport, i likhet med rugby, vannpolo og ishockey. I roller derby

Bakterieoverføring i en roller derby-kamp. Foto fra Wikimedia Commons.

Bakterieoverføring i en roller derby-kamp. Foto fra Wikimedia Commons.

går to lag på rulleskøyter på en oval bane. Det er fem spillere på hvert lag, og én av disse spillerne scorer poeng ved å gå forbi motstanderspillerne, gå fort rundt banen, og passere dem igjen. De andre spillerne på laget sørger for at sin egen poengscorer kommer rask forbi motstanderne ved å blokkere og dytte motstanderne ut av veien. De eneste lovlige måtene å dytte på er ved bruk av skuldre og hofter, og det blir derfor mye hudkontakt når spillerne braker sammen skulder-til-skulder. Dette er ideelle forhold for å studere bakterieoverføring ved.

Ett lag, én bakteriekultur

Bakteriesamfunnsforskere i Oregon møtte opp på en roller derby-turnering, og tok bakterieprøver av spillernes skuldre før og etter tre lag spilte mot hverandre. Forskerne ble sjokkert over å oppdage at hvert lag hadde sin spesielle bakteriekultur. De kunne rett og slett si hvilket lag en bestemt spiller spilte på, bare ved å se på likhetene mellom hennes bakterier og de andre spillernes i turneringen.

Bakteriene flytter seg fra skulder til skulder

Etter hver kamp lagene spilte mot hverandre, ble bakteriesamfunnene til hvert lag likere motstanderlagets bakteriesamfunn. En forklaring på at bakteriene ble mer like, kunne vært at spesielle bakterier trives bedre på svett og varm hud, og disse derfor ville vokse mer enn andre bakterier i samfunnet. Forskerne kunne fjerne denne faktoren som grunn til likheten i bakteriesamfunnene ved å regne på generasjonstiden til bakteriene. Det er derfor stor grunn til å tro at det var den fysiske kontakten og ikke svette som gjorde an bakteriesamfunnene ble mer like.

Friske bakterier kan si noe om de syke

Dette funnet kan bety at det du gjør i hverdagen betyr noe for hvordan

Vær glad for bakteriene på huden din!

Vær glad for de «snille» bakteriene på huden din!

hudbakteriesamfunnet ditt utvikler seg. Når du dulter borti noen i matbutikken kan det hende dere plutselig får litt likere bakterier. Betyr dette at du må gå med heldekkende dress og aldri ta noen i hånda lengre? Nei. Det er bra å ha bakterier på huden. De aller færreste bakteriene er farlige for oss. Å studere friske bakterier gjør forskerne bedre i stand til å forstå hvordan sykdomsbakterier kan flytte seg mellom mennesker.

Jeg tror likevel jeg vasker skuldrene ekstra godt etter neste roller derby-kamp jeg skal spille*.

Lese mer?

Studien publisert i PeerJ (PDF). Artikkel om studien i ScienceMag.

*Disclaimer: Anna Blix er aktiv spiller på A-laget til Oslo Roller Derby Klubb, som er regjerende norgesmestere og spiller kamper i store deler av Europa. Hudbakteriefloraen hennes ser ut til å ha det helt fint.

2 kommentarer

  1. Carbomontanus · oktober 17, 2013

    Duverden, dette her var meget lurt. Sånn skal det gjøres.

    Vi har visse gamle regler. De dør i sola, så dør de av klorin, så dør de av grønnsåpe, og så går de seg vill i måsan og blir overfalt og spist av grådige jordbakterier.

    Såpe er betenkelig, men hva som hjelper meget bra er å hoppe i havet og svømme en tur, men man kan også bruke en fineste myrputt duftene av sphagnum og au de cologne. Eller blant iris og nøkkeroser med intakt flora og fauna.

  2. Tilbaketråkk: Et felles idrettslag, en felles bakteriekultur – Anna Blix

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s