[Video] Naturens hemmelige partikler

gluonHva var det CERN oppdaget sommeren 2012? Hva er LHC? Vet vi hva mørk materie er? Hvordan er verden skrudd sammen? Hvilke partikler finnes i naturen?

Partikkelfysikk er et felt kollokvium følger nøye. Høsten 2013 kommer til å bli spennende i så måte, med både nyheter (som vi vet om og snart kommer tilbake til), overraskelser (som vi ikke vet om, men forventer at kommer), boklansering og mye mer.

Dersom du synes partikler og grunnleggende fysikk er gøy, men ikke helt har rukket å lese deg opp på det temaet enda, har vi et alternativ til deg her. Våren 2013 holdt undertegnede et foredrag for fysikklærere hos Cappelen Damm, og hele presentasjonen er nå lagt åpent på nett. Klikk på bildet under, så får du en times rundtur i partikkelfysikkens verden. Med den innabords vil du være mer enn skikket til å følge med på alle de forhåpentligvis spennende partikkelsakene som vil dukke opp i ukene og månedene som kommer.

partikkelforedrag

Tusen takk til Cappelen Damm for å gjøre foredraget tilgjengelig.

One comment

 1. Carbomontanus · august 10, 2013

  Så var det svermingen for fysikken igjen da.
  Samset, natten mellom 10 og 11 august er perseidesvermen, «Lorenzo» på Italiensk. Larsmesse. En uforbederlig optimist. Han stjal visstnok Kirkebøssen og delte ut til de fattige og er derfor blitt evig populær. For dette ble han stekt på grill, hvilket han tok med humør. Det er gnistene fra bålet til Lorenzo som vi vender til seier fordi det er syndig å brenne sånne folk på grill. Og det er årets ønsketenknings- festival i Italia så ikke ønsketenkningen brer seg ut over hele året, og en gunstig og god start på semesteret. Domkirken i Lund er til St Laurensius, derfor er han også kjent og populær i Värmland og Østfold.

  Men det er partikler må du være klar over, som entrer atmosfæren med meget høy fart. De skrelles for sine elektroner, skjærende plasmaflammer, og en røk- krull bak av stein- damp som er kondensert. Og elektronene faller tilbake dit de kom fra og da lyser det i røken efterat plasmaflammen er sloknet.

  Du åpnet foredraget med å si at dette er så smått at det aldri vil bli sett og vil ikke få betydning i praksis i dagliglivet, og der er jeg vesentig uenig. Jeg er på konsekvent utkikk etter heller dagligdagse og vanlige ting snublende nær som vi går og vasser i, som har mer eller mindre direkte iallefall nesten indirekte med den virkelig dype og elementære og primære fysikk å gjøre. Det er derfor jeg også er så flink til å slå på med eksempler som innebærer noe annet når man spammer og vrøvler og troller i fysikken.

  Vannet for eksempel er meget primært.
  Du nevnte Gamma. Det skjer ved lynnedslag. Såvidt jeg skjønner må da elektroner rett og slett entre kjernen. Så nevnte du at elektronet var en prikk og har ikke diameter eller radius. men det har ladning og masse, og da er det rare saker da serrusann. Mitt begrep er at det heller er en materiebølge og jeg tenker heller feltteoretisk. Og da vil det kunne ha alle radier fra null til uendelig men i trinn. Og i forhold til kjernen. Og veksler det modul eller takt eller trinn så lyser det.

  Men nå skal jeg ta en gammal radio fra 1942 og inni der er det mange elektromagnetismer. Det ser pent ut og jeg har fått til poweret og får håpe videre at rørene er istand. Inni der så er det induksjoner og interferenser og resonanser og elektromagnetismer i molekylært materiale. Men også strøm i vacuum, det har jeg fått til.

  Så har vi partikler ute i haven. Eplene står meget fint. Det er bio det serrusann og partikler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s