Dunk, dunk over Oslofjorden

800px-2010-10-25_OslofjordDUNK DUNK. Hva var det? Magen knyter seg, og hjertet setter seg fast i halsen. DUNK DUNK. Stille. DUNK DUNK. Stille. DUNK DUNK!

Det er utekonsert et eller annet sted. Hvor? Nesodden? Langøyene? Kalvøya? Rådhusplassen? Umulig å identifisere. Uansett dundrer basslyden uhindret over fjorden til den treffer oss rett i brystbenet og inne i hodet et eller annet sted. Den lar seg ikke stenge ute av lukkede dører, vinduer eller solide ørepropper.

Sitatet over er fra Elisabeth Eie som nylig skrev om Sommerhelvetet i Oslofjorden. Men kan virkelig bassen forstyrre mer nå som det er blitt strengere krav til regulering av lydnivå på konserter?

I mai hørte jeg danske Eddy Brixen si noe som overrasket meg, nemlig at lydnivået i bassen (63 Hz oktav) ser ut til å ha blitt 10-15 dB høyere de siste 10 årene. Det var på lydseminar på Audio Engineering Society Convention i Roma. 15 dB er det samme som 30-dobling av effekten og gjør at lyden kan bære noe slikt som en avstand på 5-30 ganger lenger (fritt rom hhv sylindrisk utbredelse).

Fungerer ikke lydnivå-bestemmelsene da? Jo, det gjør de. Men de er laget ut fra hensynet om å beskytte hørselen til konserttilhørere. Derfor veies forskjellige frekvenser ulikt, og bassen teller minst da øret ikke skades så lett av bass (tror man).

Det brukes A-veiing ved målingen og dette er ment å gjenspeile ørets følsomhet (den blå kurven under). Den ligger lite vekt på bassen og vekter ned med 25 dB ved 63 Hz.
666px-Acoustic_weighting_curves_(1).svg

Dette har gjort at konsertarrangørene har pøst på med effekt i bassen for å «ta igjen for det tapte». Det er jo naturlig i og med at det nesten ikke gjør utslag på støymålingene. Høyttalerleverandører forteller også at de må dimensjonere subwooferne med mer ytelse i dag enn før.

Nå ser det ikke ut til å finnes noen systematiske målinger av dette. Tallet jeg referer over er basert på erfaring fra endel konserter. Men det mangler en systematisk kartlegging av bassnivå og en vurdering av om dette er en ønskelig utvikling. Da må det tas både hørsels- og miljøhensyn, det siste kan det se ut som om ikke er vektlagt nok i dagens bestemmelser.

Leserinnlegget i Aftenposten peker på et reellt problem som ikke skyldes at konsertarrangørene bryter lydnivåbestemmelser. De bare utnytter et smutthull som målemetoden gir rom for.

A-kurve fra Wikipedia Commons, Lindosland. Oslofjorden fra Wikipedia Commons, Chell Hill

8 kommentarer

 1. Terje · juni 27, 2013

  Foreslår lytteposter rundt fjorden, og senke lydnivået på konserten når bråket blir over akseptabel grense i boligområdene rundt omkring. Ikke så vanskelig å få til dette her. Men la for all del ikke noen offentlig ansatte få det som prosjekt. Sats på teknologifedre/mødre og barn.

 2. Hans Olav Hygen · juni 27, 2013

  Det du ikke nevner er at avstanden lyden beveger seg over opptrer som et naturlig filter der de høyfrekvente lydene absoberes raskere enn de lavfrekvente lydene. Med andre ord vil basse høres mye lengre unna enn diskanten. I tillegg vil de laveste frekvensene også lettest gå gjennom vegger o.l.

  • Sverre Holm · juni 27, 2013

   Det er helt rett. Absorbsjonen øker omtrent kvadratisk med frekvens og når 1 dB/100 m ved ca 2 kHz, avhengig av temperatur og fuktighet. Det er dette i kombinasjon med høyere nivå i bassen som gjør at bassen blir mest hørbar.

 3. Terje · juni 27, 2013

  Alle slike fenomener ville kompenseres i min foreslåtte løsning. Det er opplevd lyd på et punkt som teller.

 4. Atle Abelsen · juni 27, 2013

  Lyd over vann bærer også mye lenger enn lyd over terreng, selv om terrenget er flatt. Jeg er blitt fortalt at dette blant annet skyldes den «spretter» mellom den harde vannflata og termiske skiller i den lavere atmosfæren.

  En annen ting er klagingen på dunk-dunk fra en konsert eller annen musikk langt unna. Hva med den øredøvende duringa fra gressklippere og andre motoriserte hageredskaper hver ettermiddag i villastrøk? Har ikke folk armstyrke til å dytte gresskipperen selv, lenger? Alle med mer enn 10 kvm gressplen skal jo ha et støyhelvete av en bensinsluker i dag! Og om vinteren er det nesten like ille, da skal snøfreseren fram med en gang snøfallet passerer 2 cm.

  • Sverre Holm · juni 28, 2013

   Ettermiddager er en ting, men noe annet er vel i helgen. For enten det er konserter eller gressklippere så har man jo «Lov om helligdager og helligdagsfred.» Den sier i §3 » På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.»

   Men hvordan dette i praksis håndheves og fungerer er jeg jammen ikke sikker på

 5. Gaute Vartfmdal · september 24, 2013

  Selv om A-veiing ikke tar høyde for bassinnhold i støy så finnes det jo krav for det C-veide lydnivået j.fr. Helsedirektoratets veileder for musikkanlegg og helse. Krav som jeg selv har benyttet ved støymålinger fra utesteder. Dette gjelder riktignok kun ved flere enn 6 arrangementsdager i året.

 6. Sverre Holm · september 25, 2013

  C-veiing, som kurven over viser, tar jo med mye mer av bassen. Men hvis kravet bare gjelder for flre enn 6 arrangmentsdager i året, blir det vel som sier endel arrangementer som slipper unna. Er Helsedirektoratets veileder uttrykk for nasjonale krav, eller gjelder de EU også? Min referanse og kilde for dette, Brixen, er jo dansk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s