Universet åpner seg torsdag 21.03.2013 kl. 10.00

ESA's Planck missionTorsdag 21.03.2013 kl. 10.00 skjer det noe spennende – og du kan følge med på direkten. Da holder gjengen rundt Planck-satelitten pressekonferanse, og skal offentliggjøre de første resultatene sine.

Og hvorfor er det spennende?

Hvordan vet vi hvor gammelt universet er? Eller hvor mye mørk materie og mørk energi som finnes? Jo, fordi satelitter som COBE og WMAP alt har målt den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Sjelden har ett bilde gitt oss så mye informasjon om universet. Men nå kommer Planck, som alle håper skal sette sine eldre slektninger helt i skyggen.

For mer om Planck og bakgrunnsstrålingen, les disse fantastiske (og svært kollokvium-aktige) artiklene hos Institutt for Teoretisk Astrofysikk ved UiO:

Planck-vorspiel
Planck-vorspiel 2

Annonseringen fra Planck-teamet følger du her:

Planck unveils the cosmic microwave background

Dessuten kommer det spesialsending av EKKOs fantastiske program Abels Tårn  om Planck-resultatene, fredag 20.kl. 10.00 på P2.

Der katolikkene har sine pavevalg, har astrofysikerne disse forbedringene i målingen av den kosmiske bakgrunnstrålingen. Følg med når det skjer – det er historisk, uansett hva resultatene sier.

3 kommentarer

 1. Carbomontanus · mars 23, 2013

  Så var det dette her da, Samset.
  Ingen tør å delta og svare, så får jeg være den første. Raker det oss?

  Jeg skal ut og stelle et epletre og bør kanskje ikke bry meg jeg heller før jeg har vært oppi der og filosofert og tenkt over tingene. Fordybelsen er viktig you see. For noen år siden lå jeg en hel uke under en Toyota Hilux 4WD og reparerte tokrets bremsesystem og tenkte igjennom alt som er energisk i bilen. Det var oppfriskende, for det viser seg at i bilen så har man eksempler på omtrent alt som er energisk i Universet. Det er kraft ganger vei, og så er det 1/2m V^2. Så er det trollet PdV son tramper pent pedal på stemplet i cylinderen og sveiver på en sveiv, og dette går akterut og geares til hjulene som da går energisk rundtorundt slik at bilen kan akselerere og til og med gå oppoverbakke og da har vi mgh, som er energisk. Men så tråkker vi på bremsene og da klemmes klossene med kraften f inn på skivene som går rundtogrundt og da varmer det energisk.

  Men så måtte jeg lufte bremsene for ellers må man trampe energisk på pedalen til ingen nytte før det bremser. Der tok jeg ekspertene i fusk. Expertene har påstått at siden trykk er energi så er også¨vacuum-energi, men trykk er ikke energi. Trykk er kraft pr flate. Men hva som heller synes reelt er tetthets- endrings- energi, som synes svært vanlig i universet. Tenk over det, Samset, for det gjelder for PdV i cylinderen og når isen fryser og utvider seg energisk, og når knallperlene går av på energisk måte.

  Så har vi i bilen 40 amperetimer som kan lades på og tappes av igjen mellom 12w og 13 volt, det er energisk, ladning ganger spenning, og da kan vi også drøfte elektronvolt som er energisk.

  Når vi slår til en sten og det sier knekk. så skjer det en radikal og dramatisk tetthets- endring akkurat i bruddflaten, så intenst at del lyner og lyser, og da er det elektronvolt som virker.

  Til og med når isen fryser på store vann så sier det BANG!tjoooh… og dette har jeg undervist Samset om før, om BANG! både her og der. Det er energisk, og det er typisk høy akselerasjon og høy energitetthet joule pr mol i materien som er på ferde. Det skjer en dramatisk tetthets- endring akkurat i bruddflaten der isen knekker.

  Det var en hydraulisk hammer ute i gata her for noen år tilbake, som dundret og banket fjell så støvskya sto.

  Legg merke til at Det er alltid dyrt i form av energi å rive opp og knuse materien og male den til mel og mindre partikler.

  Jeg så på det i grålysninga, og det luer og lyser rødt under hammeren, hvilket ikke er varmgang men direkte elektrisk og elektronvolt knyttet til en dramatisk tetthets- endring når man river opp og pulveriserer feltspat og bergkrystallene.

  Hold bare dette klart, så skal jeg opp i treet og orientere meg. Det er et helhetlig og komplisert system hvor det er mange ting som henger ihop og som har struktur og som må balansere og som ikke må bestrides, og der er det Bio også, Jfr den organiske chosmologi, hvor vi må ta over der Wasiutynski slapp.

  Og tenk over det er med «Vacuumenergi» som er feil. Prøv å kalle det tetthets- endrings- energi, så kanskje vi får has på det.

 2. Carbomontanus · mars 29, 2013

  Samset & al

  Det hjalp ikke meget å klippe det treet, men jeg må minne om et ord fra Rudolf Steiner, som har sagt at Plantene og blomstene er jordens «astrale» sanseorganer. Det er ikke dumt, for vi ser på blomstene og så spår vi om sola og klimaet og årstidene og om «chosmos». Og nå kommer endelig sneklokkene. Neste du må se opp for er selja, når den blomstrer. det er et svært viktig merketegn. Jeg har hatt bier en tid og da begynner man å se landskapet med bienes øyne. Man blir klart mye mer heliotrop av å ha ansvar for bier, og ser blomstene mye bedre.

  Kartet av bakgrunnsstrålingen kjenner vi vel fra før. Jeg ser ikke så mye nytt der ved første øyekast men jeg synes det er blitt radikalt forbedret. Det første de kom med og kalte for «Guds ansikt» synte jeg mer lignet på Pink Panter og likte det ikke. Men nå ser det ut som rabarbragrøt, mye mer smakfullt og til å leve med.

  Skjevheter og at universet er forskrudd har de sett lenge, da må vi ta standpunkt til om det er venstre eller høyrevridd. Og så drøfter de en akse og en polaritet og til og med en «cold spot». Og dette er antagelig varige ting for det har gått rykter om det lenge.

  Så har man klart å justere universets alder litt til noe eldre enn man trodde. Men det viktigste tror jeg er grensen mellom mørk materie og mørk energi som er flyttet vesentlig på bekostning av mørk energi, og som det står hos Terje Wahls Klimablogg, Einstein synes å bestå og man drøfter å forkaste mørk energi og heller kalle det «Kosmologisk konstant».

  OK, men da må vi definere det ved andre termer som er mer observerbare og praktisk håndgripelige. Er det noe viktig i det hele tatt så vil det være viktig i dagliglivet ellers kan vi bare drite i det.

 3. Tilbaketråkk: I natt har Saaben samtalt med universet | Kollokvium

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s