Ungdomspillen er på vei

Det lyder som science fiction, men er hot forskning. Mange mener det ikke er et spørsmål om hvis, men om når vi får den første pillen mot aldring. ????????????????????????????????????????

Som så mange andre historier fra vitenskapens verden, startet også denne med noe helt annet. På 1970-tallet ble en sopp som inneholdt stoffet rapamycin oppdaget i Polynesia. Rapamycin viste seg å hemme immunforsvaret til mennesker, og ble derfor viktig for pasienter som hadde fått transplantert nye organer. Den hemmende effekten hindret at det nye organet ble avstøtt.  Da man undersøkte nærmere hvorfor rapamycin ga en slik effekt, oppdaget man noe uventet. Gjærceller som fikk rapamycin, levde mye lenger enn normalt. Det viste seg også å gjelde for mus, bananfluer og den lille marken C. elegans.

Nærmere undersøkelser avslørte at rapamycin påvirker et veldig viktig protein i cellene våre som har det merkelige navnet mTOR. Dette proteinet har like stor innflytelse på cellene våre som sentralbanksjefen i Norge har på renten. Når sentralbanksjefen endrer renten, påvirkes hele samfunnet. På en lignende måte kontrollerer mTOR mange av de kjemiske prosessene i kroppen som gjenvinning av ødelagte komponenter i cellene slik at delene kan brukes på nytt. Denne evnen avtar med alderen, men blir mTOR hemmet, øker evnen til cellulær gjennvinning. Hemming av mTOR ser også ut til å øke cellenes evne til å tåle stress når de utsettes for giftstoffer eller lignende utfordringer. Og det stopper ikke her. Redusert aktivitet av mTOR stimulerer energiproduksjonen i mitokondriene, som er cellenes energifabrikker. Samtidig dempes betennelsesreaksjoner i kroppen, noe som er positivt i forhold til f. eks. åreforkalkning. I tillegg har mTOR-hemming vist seg å være positivt for kroppens stamceller som hele tiden fornyer organene våre. Det er derfor ikke merkelig at nedsatt mTOR-aktivitet beskytter mot hjertekarsykdom, kreft, overvekt, diabetes og nyresvikt i en rekke modellorganismer. I mus har man også sett at redusert aktivitet av mTOR beskytter hjernecellene mot aldring.

I dag gir man rapamycin til alvorlig syke mennesker. Dessverre er det ikke ukomplisert å gi det samme stoffet til folk som er friske, for medisinen har mange bivirkninger. Man blir f. eks. ekstra utsatt for å få infeksjoner, når man hemmer immunforsvaret. Men kanskje en lavere dose kan være nok for å få en antialdringseffekt? Akkurat nå pågår mer enn 1300 kliniske studier på effekten av rapamycin i mennesker. Farmasøytisk industri er altså på saken, og her er det mye å hente. Ikke bare for legemiddelfirmaene, men også for samfunnet med tanke på eldrebølgen vi har i vente. Og hvis ikke rapamycin innfrir forventningene, vil man nok finne andre kandidater, for forskerne vet hva de leter etter. Alt tyder på at den dagen vi kan hemme mTOR på en sikker måte, er ungdomspillen klar.

Nature, vol 493, s 338-343, 2013

4 comments

 1. KoRodBer · februar 10, 2013

  Interessant lesning, som alt annet her på kollokvium, men den får meg likevel til å undre. Kanskje har naturen en mening med mTOR, kanskje er det ikke meningen å tukle med denne funksjonen? Hvis det er så lett å omgå en aldringsprosess som foregår overalt i naturen, da vil jo også dette ha en bakside? Jeg er redd for at svekkelse av immunforsvaret ikke er den eneste negative bivirkningen av å hemme mTOR.

  • Kjell Ingvaldsen · februar 11, 2013

   Naturen har ingen «mening» med noe som helst. mTOR oppsto, mTORs negative virkninger reduserte ikke formeringsevnen, eventuelt ikke mer en som ble kompansert av positive virkninger, ergo ble ikke mTOR utryddet.

   Evolusjon i praksis. Ingen ting har «mening», det har bare virkninger. Er summen av forplantningsøkningen virkningene medfører større enn, eller lik med, reduksjonen virkningene medfører, så beholdes/spres egenskapen. Omvendt, og egenskapen dør ut!

   Kjell Ingvaldsen

   • KoRodBer · februar 11, 2013

    Nettopp. Og siden altså organismer uten mTOR ikke overlevde, har kanskje mTOR en stor betydning for liv?

 2. Trond Arne Pettersen · februar 15, 2013

  Ser ut til at mTOR tjener selve evolusjonens prinsipp; begrenset livstid for å åpne for nye generasjoner som kan øke artens genetiske utvikling,eller utvikle nye arter slik evolusjonen har gjort. Dersom man bruker begrepet «mening» eller «hensikt» kan man se det i et slikt perspektiv. Dette er i hvert fall en retning vi kan se at evolusjonen har.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s