Tingenes internett er kommet

Twine_kjellerTil jul var jeg så heldig å få en liten dings som helt sikkert mine barn visste at jeg ville sette pris på – en Supermechanical Twine. I reklamen for den står det:

Ønsker du å overvåke ting og følge med på miljøet uten å ha en nerdegrad? Kanskje du vil ha en tweet når klesvasken er ferdig, en epost om det blir oversvømmelse i kjelleren eller en SMS om du glemmer å lukke garasjedøra?

Tingenes internett er noe det har vært snakket om en stund. Alt skal få sin egen IP-adresse og kommunisere med verden. Med Twine ser vi en liten forsmak på det, og etterhvert må vi forvente at vaskemaskinen, kjelleren og garasjedøra kommer ferdig satt opp til å varsle om hva som skjer.

Finansieringen av firmaet bak er også interessant da dette også er et nytt konsept for startups, nemlig «crowd funding». Det er gjort gjennom Kickstarter og går ut på at man skaffer nok interesserte kunder før oppstart. Hver av dem lover å legge litt i potten mot å få være først i køen. Når budsjettet er fulltegnet starter firmaet. Supermechanical fikk en knallstart og fikk inn langt over det de budsjetterte med.

Akkurat de siste ukene har jeg brukt min Twine til å følge med på temperaturen i den ytre delen av kjelleren da sprengkulda som vi hadde i januar kunne føre til kuldegrader der inne. Jeg kan lese av temperaturen på en nettleser samme hvor jeg er hen og jeg kan sette en nedre grense for når jeg skal få en epost.

Twine er kjempeenkel å programmere med enkle regler som vist her:TwineRule

SverreTwineTwine kommer med sensorer for temperatur, orientering og vibrasjon som standard. Som ekstrautstyr kan man få sensor for fuktighet og en magnetsvitsj, eller man kan få et eget interfacekort der egne av-på sensorer kan kobles på (f.eks lys).

Det finnes masse eksempler på bruk allerede slik som å følge med på tining av kalkunen, magnetsvitsj på kattedøra for å følge med på hvor katten er og overvåking av vannstanden på juletreet.

I begynnelsen skrev jeg at man skulle kunne bruke den uten en nerdegrad. Men nå er jo jeg litt på siden av akkurat den målgruppen og har faktisk en nerdegrad,  så da kunne ikke jeg dy meg for å åpne opp og se hva som er inni.

Det var som ventet en prosessor, WiFi-chip og sensorer og ikke minst plass til to AAA-batterier slik at den ikke er avhengig av ekstern strømtilførsel.Twine_internal2

One comment

 1. Carbomontanus · januar 30, 2013

  Dette her er jeg temmelig skeptisk til, og jeg har nerde- grad og er mester i å instrumentere.

  Skal babyen ligge med radiosender eller skal den konsekvent ligge innen hørbar avstand? Hva med katta? Den går da for egen maskin og er bevisst og er svært flink til å orientere seg og liker helst å bestemme selv. For å ha den må man lære dyrespråket. Da er dyra også best dresserbare. Ikke så mye hikkemikk imellom.

  Vi skulle mure og jeg hadde aldri gjort det før om høsten da frosten kom og man må tenke litt. Termometeret må iallefall stå helst inni murbruken. Men jeg fant på å kunne sette et glass vann ved siden av og mure så lenge ikke det vannet fryser om natta..

  så var det også utendørs. der tok jeg feil på ett punkt men man kan bedømme mye etter floraen hvor kaldt det er om nettene, og med duppeditter og dingsbomser så mister man den naturkunnskapen og naturkontakten og de naturbegrepene.

  Og det går på halve grader, der må bondevettet være iorden og man må vite når man tar en kålåker og en potetåker og når man tar eplene, hvor lenge man kan lure seg til å drøye det. Det er like krevende som å være smøringsekspert for det norske landslaget.

  På vannstanden har vi vann- alarm. Den står ikke alltid på. Men så har jeg kona som maser og som skriker så det er dobbeltsikra. Den dressuren må jeg ha på kona i alle fall, for jeg kan ikke følge med i alt jeg heller, Og med en duppeditt og en dingsboms så mister jeg det grepet på den kjerringa…. så det er ikke bare- bare…..

  Det er sånn at forat kjerringa skal begripe så må også far forstå det. Er det så lett at selv mor forstår det så forstå¨r ikke far det, og da forstår ratt ikke mor noen ting heller. Så vi har måttet gå igjennom både bio og fysikk og kjemileksene og jeg krever at det er skjønt og forstått på det grunnlag.

  Det er slett ikke så kurant å automatisere tingene til de grader at bio og fysikk og kjemileksene blir unødvendige og fremmedkulturelle for folk. Så jeg går inn for å kenne og kunne tyde og kunne bruke heller naturtegn og gå etter det. Og apparatutstyr av fundamental sort bare til kontroll.

  Man må ha den kultur og oppdragelse, mener jeg, at man kan kaste et blikk på is- pyttene og rim på kvistene og dugg på rutene, og skjønne hva det er og inne- bærer.

  Så må kjerringa fyre i ommen og passe red/ox black carbon eller ei, og glødefarvene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s