Svaret på rynkefingergåten

Forskning.no melder at vi får rynkete fingre fordi det gjør det lettere for oss å håndtere gjenstander i vann. Er det virkelig grunnen til at du får rosinfingre når du sitter for lenge i badekaret?

Tidligere trodde man at fingre ble rynkete i vann på grunn av at vann trengte inn i det

ytterste hudla

get, fordi huden rett og slett ikke klarte å holde vannet ute over lengre tid. Nyere forskning har imidlertid vist at disse rynkene styres av den delen av nervesystemet vi ikke selv har kontroll over, det autonome nervesystemet. Det er det samme systemet som styrer hjertet og tarmene, som du ikke kan kontrollere med viljen. Ved nedsenkning i vann reduseres volumet i fingertuppene på grunn av at blodårene trekker seg sammen, og dermed flyter mindre blod gjennom fingrene. Dette, sammen med fingerhudens oppbygging, gjør at huden blir rynkete.

 Våt hud er glatt hud

Kroppen har altså en aktiv respons til at fingre og føtter er nedsenket i vann. Men hva er vitsen med denne responsen? Teorien bak er at man vet at fuktig hud har en høyere friksjonskoeffisient enn tørr hud, som gjør at det er lettere å holde fast på ting. Men når huden blir veldig våt, blir det vanskeligere å holde og håndtere ting enn hvis huden er tørr, det blir rett og slett for glatt og for lite friksjon. En hypotese om rynkete hender er dermed at rynkene øker friksjonen, og gjør det lettere å håndtere våte objekter. Forskere ved Universitetet i Newcastle har gjort et eksperiment for å finne ut av dette.

Forsøkspersoner fikk i oppgave å plukke små glasskuler opp med en hånd, føre de gjennom et hull i en plate, og legge dem ned i en skål med den andre hånden. Kulene var enten tørre, eller lå i en skål med vann. Forsøkspersonene hadde enten normale, tørre hender, eller hender som var rynkete etter nettopp å ha vært nedsenket i vann. Det viste seg at det var raskest å flytte de tørre glasskulene, både når personene hadde normale og rynkete hender. Men når de våte kulene skulle flyttes, gikk det 12 prosent raskere å flytte de for personene med rynkete hender! Det viste seg altså at rynker på fingrene, som kom av at hendene var nedsenket i vann, gjorde det lettere å håndtere våte objekter.

Visualisering av forsøket beskrevet i teksten. Tegning fra originalartikkelen.

Visualisering av forsøket beskrevet i teksten. Tegning fra originalartikkelen.

Hvorfor ikke rosa rosinhender hele tida?

Rynker gjør oss altså i stand til å håndtere våte objekter lettere. Men hvorfor? Det gir dette eksperimentet ingen svar på, men det er noen teorier om det. En mulighet er at rynkene fører vannet lettere bort fra fingrene og objektet som håndteres. En annen mulighet er at rynkene skaper endringer i fingerhudens egenskaper  som for eksempel fleksibilitet eller adhesjon. Rynker hjelper altså på håndtering av våte objekter, og det var like raskt å håndtere tørre objekter både med rynkete og normale fingre. Hvorfor har vi da ikke rosinrynkete hender hele tiden?  Forskerne peker på at det faktum at vi faktisk ikke har rynkete hender hele tida må komme av at det er en kostnad forbundet med fingerrynker, som er større en fordelene ved rynker når det er tørt. Dette har ikke forskerne ved Universitetet i Newcastle testet, men de tror at rynkete fingre har lavere følelses-sensitivitet enn normale fingre, eller at rynkefingre har større sårbarhet for skader ved å ta i objekter.

Er rynkefingre en evolusjonær tilpasning?

Hva forteller 12 prosent raskere håndtering  av våte gjenstander med rynkefingre oss egentlig? Forskerne i Newcastle antyder i artikkelen at rynkete fingre er en adaptiv tilpasning, som vil si at det har evolvert fordi det er bedre enn alternativet – å ikke ha rynkete fingre. I studien har forskerne brukt 13 testpersoner, og 12 prosent er signifikant i denne studien, men det er ikke et hardtslående argument for at rynkefingre har en stor fordel for individet. Har virkelig mennesker med rynkete fingre den gang trekket oppstod hatt en så større fordel enn mennesker uten rynkete fingre at trekket så å si har tatt over verden?

Det autonome nervesystemet gjør at det strømmer mindre blod gjennom fingrene når de er nedsenket i vann. Det gjør også at varmetapet gjennom fingrene blir mindre. I dette forsøket fikk forsøkspersonene rynkete fingre ved å ha hendene i 30 grader varmt vann. Det er få hav og elver som er så varme. En mulighet er kanskje at rynkete fingre er en tilpasning til å unngå varmetap ved matsanking i kaldt vann, og at håndtering av våte gjenstander er lettere bare er en heldig bivirkning?

Denne studien kaster lys over fordelene ved å ha rynkete fingre, som er fint å huske til neste gang du skal ta oppvasken. Da vet du at det er greit å vente med å ta de mest knuselige tingene til slutt når fingrene er skikkelig rynkete, slik at du holder de bedre. Om rynkefingre er en evolusjonær tilpasning gjenstår å bevise.

Her ligger forskningsartikkelen fra Universitetet i Newcastle, og her ligger forskning.no sin presentasjon av saken.

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Svaret på rynkefingergåten – Anna Blix

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s