2013 – spennende, spennende!!!

2013-Wallpaper-HD-10En av de mest spennende tingene med forskning er at man aldri vet hva noen vil oppdage. De aller fleste kalenderår inneholder minst en skikkelig uventet forskningsnyhet innen alle felt. 2013 blir neppe noe unntak, og vi gleder oss alle til å se hva som kommer.

Likevel – noen ting kan man forvente. Her er et lite knippe med ting vi gleder oss til, eller er spente på, i 2013:

Data fra Planck-satellitten

Sammenligning av hvor gode bilder COBE, WMAP og Planck kan ta av den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Vi gleder oss til Planck-dataene!

Sammenligning av hvor gode bilder COBE, WMAP og Planck kan ta av den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Vi gleder oss til Planck-dataene!

Hvordan fungerer universet på stor skala? Hvor mye stoff er det, hvor mye mørk materie og hvor mye mørk energi? Slike ting leser kosmologene ut fra den kosmiske bakgrunnstrålingen, som er restene etter Big Bang – den lille varmen som er igjen etter universets fødsel.

Denne varmen ble først grundig kartlagt av NASA-satelitten COBE i 1992, og detaljene i det de så ble en fantastisk bekreftelse av at Big Bang-teorien stemmer (eller ihvertfall er veldig, veldig sannsynlig). De fikk Nobelprisen i fysikk for arbeidet sitt i 2006.

Deretter ble varmen kartlagt i mye større detalj av satelitten WMAP i 2003. Dataene herfra har gitt oss det bildet vi i dag har av et univers med ca. 5% vanlig stoff, 23% mørk materie og 72% mørk energi . Ganske radikalt annerledes enn for bare noen år siden.

I 2009 ble satelitten Planck skutt opp, og har i noen år nå tatt bilder av himmelen. Dens mål er – blant annet – å gi oss et enda bedre bilde av den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Gitt historikken til disse målingene er det lov å håpe på spennende nyheter når resultatene  endelig blir gjort offentlige.

…og når er det? Jo, antakelig tidlig vår 2013! Vi er alle spente!

Detaljer fra LHC

OK folkens, pausen er over. Tilbake på kontorene og finn (flere) nye partikler!

OK folkens, pausen er over. Tilbake på kontorene og finn (flere) nye partikler!

LHC oppdaget Higgs – eller noe som ligner veldig på Higgs – i 2012, og fortjener kanskje en pause i år? Nå ja… Maskinen selv har tenkt å ta en hvil, men først etter noen måneder med  kollisjoner mellom protoner og blykjerner. Deretter skal den oppgraderes og forbedres slik at den forhåpentligvis kan lage kollisjoner med enda større energi i 2014 en gang.

Fysikerne ved LHC hviler dog ikke. De kommer til å jobbe hardt videre med de dataene de alt har tatt, og egentlig er det nå det spennende kommer. Det de har rukket å gjøre med partikkelen-som-antakelig-er-Higgsbosonet så langt er så klart avansert, men likevel ikke veldig detaljert. For gode detaljstudier kreves tid, og i 2013 – når maskinen står stille – får fysikerne endelig litt ro. ER det Higgs, eller bare noe som ligner? 2013 vil kanskje avgjøre de, litt avhengig av hva de faktisk ser.

Andre analyser vil også få tid til å modnes. Finnes supersymmetri? Andre hypotetiske partikler? (Det har vi kanskje snakket nok om her på kollokvium i det siste, men likevel…) Partikkelfysikk er vanskelig og tar tid å gjøre skikkelig. Et hvileår for akseleratoren betyr mer tid for de kloke hodene til å jobbe med de ENORME mengdene med data som alt er tatt. Vi ønsker dem lykke til.

Sjøisen i Arktis – quo vadis?

I 2007 nådde utbredelsen av sjøis i Arktis et dramatisk minimum. I 2012 fikk vi enda et, minst like dramatisk. Isen som fryser på i nordområdene denne vinteren vil være tynn, og dermed smelte lett hvis våren blir varm. Noen forutsier at Arktis nå har kommet over en terskel, der vintrene ikke vil klare å lage mer stabil is og somrene vil fortsette å tære stygt på det som er igjen. Det mumles om et Arktis som er isfritt som sommeren allerede om kanskje 10 år? Andre igjen er mer positive og mener at nordområdene vil gjenvinne is eller ihvertfall holde på det som fortsatt er der i noen tiår til.

2013 vil bli nok et spennende år på denne fronten, og isen nordpå vil bli fulgt med argusøyne. Vi har før skrevet om hvorfor polisen betyr noe for oss – se denne artikkelen. Kollokvium vil også holde et våkent øye med hva som skjer der oppe.

Det internasjonale klimapanelets femte hovedrapport

2138Egentlig er det internasjonale klimapanelet (IPCC) gørr kjedelig. Hvert 5-7 år kommer de med en diger rapport som oppsummerer og vurderer status for klimaforskningen – både forståelsen vår av klimasystemet, hvordan klimaendringene påvirker oss i dag og hvordan vi kan forvente at de vil påvirke oss fremover, og hva vi eventuelt kan gjøre for å endre ting og/eller tilpasse oss. Merk ordet oppsummerer – det er lite i IPCC-rapportene som ikke alt er godt kjent av forskere og enhver annen som prøver å holde seg orientert om klimaforskning.

Likevel: Panelet skal også vurdere, og som med all forskning er det først når man prøver å få overblikket over mange studier på en gang at bildet virkelig blir klart. Derfor er det alltid spennende når det kommer en ny hovedrapport. Hvilke vurderinger gjøres denne gangen? Hvor har forskningen blitt bedre siden sist, hvor er det fortsatt hull, og så videre.

I september 2013 offentliggjøres del en av den femte hovedrapporten, som er den delen som omhandler forståelsen vår av klimasystemet. Den naturfaglige biten, og historisk den grundigste – og med mest politisk sprengkraft. Det er her det står ting som at «Most of the observed increase in global average temperatures since the mid-20th century is very likely due to the observed increase in anthropogenic GHG concentrations.» (Fra fjerde hovedrapport.)

Konklusjonene blir neppe svakere denne gangen. (Faktisk er et utkast av rapporten allerede lekket og lett å finne på nettet, uten at noen bryr seg så veldig mye om det. Rapporten er ikke egentlig hemmelig, den er bare så diger og full av detaljer at det tar en god del tid å få den gjennomarbeidet.)

Les mer om IPCC og hvordan de jobber her.

Ny spillteknologi!!!

Google glasses. Vil ha!!!

Google glasses. Vil ha!!!

Til slutt må vi jo innrømme at vi er litt nerdete her i gården. Spillteknologi er en driver for den teknologien vi ender opp med som forbrukere, og det er alltid gøy å se hvilken vei de store selskapene går.

I 2013 kommer, etter alle solemerker, neste generasjon spillkonsoller fra Microsoft og/eller SONY – se ferske rykter her.

I tillegg virker det duket for et nytt forsøk på virtual reality, eller eventuelt augmented reality som det har blitt hetende nå. Både google (Project Glass) og flere andre (se f.eks. Occulus Rift) er snart klare med brille-type teknologi som kan legge bilder oppå den virkelige verden – eller eventuelt kjøre en hel, 3D spillverden. Det har vært prøvd før uten suksess – kanskje tiden er moden nå? 2013 vil antakelig se en del prototyper og tøffe demoer.

…eller hva sier du til en projektør som sender bilder fra spill ut på alle veggene i et rom, og en sensor som merker hvor du er i rommet og hva du gjør slik at du kan påvirke spillmiljøet? Ryktene har det til at «Xbox 720», den neste Microsoft-konsollen, kanskje skal ha noe sånt. Det må nok i såfall hvitmales en god del rom rundt om i Norges land…

2013 blir et spennende år – uansett om man er interessert grunnleggende kosmologi, fysikk, klimaforskning, nerdenytt eller noe helt annet. Biologi? Kjemi? Medisin? Geologi? O.s.v. o.s.v. Alle vil ha sine gjennombrudd – noen ventede, de fleste uventede. Det er ingen grunn til ikke å jevnt lese forskningsnytt gjennom det kommende året – for eksempel her på kollokvium.no 😉

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Tre-planets mazurka | Kollokvium

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s