Hypotetisk partikkelkalender: 13. desember – Gravitinoet

Hvilke partikler finnes i naturen? Vi vet om en hel del – men vi vet også at det må være flere igjen å finne. [Bilde: http://www.particlezoo.net]

Gravitinoet – supersymmetrisk kvantegravitasjon, anyone?

Vi vet i dag omtrent hvilke partikler naturen består av. Samtidig er det mange mysterier igjen å forstå, og flere av dem antyder at det finnes enda flere partikler der ute enn de vi har oppdaget hittil. Men hvilke? Hva slags egenskaper må de ha, hvordan kan de lages, og ikke minst hvordan kan de eventuelt oppdages? I den stille adventstid gir kollokvium deg en hypotetisk partikkel hver dag, og ser fremover mot de store oppdagelsene fysikere kan håpe å gjøre i årene som kommer.

Vi har alt snakket om gravitonet, partikkelen som kanskje bærer tyngdekraften.

Vi snakket i går om supersymmetri, teorien som antar at alle partikler har en superpartner.

Da bør vel også det hypotetiske gravitonet få en hypotetisk superversjon – et… gravitino?

Dette har Are Raklev ved Fysisk Institutt, UiO, nylig forklart oss alt om, så med en lett beklagelse til våre faste lesere setter vi over til ham og hans innlegg:

Et mysterium og en hypotetisk hypotetisk partikkel

PS: Sånn litt malapropos, siden det jo er midt i julebordsesongen, så ripper vi også opp i denne praten som undertegnede hadde med nettopp Are Raklev om Higgsbosonet for et års tid siden:

One comment

 1. Carbomontanus · desember 13, 2012

  Samset
  Jeg blir mer og mer skeptisk og frafallen her, og vet ikke helt enda hvor jeg skal få sabotert denne utvikling i form av en kjepp i hjulet eller liten tue som kan velte stort lass, men vil minne om at det finnes flere metodiske erkjennelses- måter.

  En av dem er å knuse alt og se hva som er inni men en annen er å overlate det til seg sjøl og la det bli hva det vil og heller bare regulere det litt og se hva det er som mest er liv laga og som er nyttigst. Men det er nok en metode og det er å prøve å finne det opp selv. Atter en metode er å kjøpe det fra expertene men da vet en aldri hva en får. Men nå gjelder det faktisk julegavene.

  Men så tror jeg at svært mange av oss nå er opptatt av Chosmologien. Det er minst tre truende katastrofer på gang foruten Asteroider. Det er finanskrisen og fiscal cliff foruten klimatrusselen, og nok en ting som jeg tror spøker for mange, eiendomskrakket. Jeg leste til og med at norske media nå vil gå i dass og at vi snart vil lide både mat og vannmangel.

  Men Samset, jeg bruker nu anledningen til å peke på en annen mulig katastrofe som er blitt forespeilet av Hermann Hesse i den berømte romanen Das Glasperlenspiel, nettop om Partikkelforskningen i Virtual Reality. Det er om Magister Ludens Joseph Knecht i landskapet Kastalien, hvor de opererer med et glassperlespill kun for innvidde og med noe diffuse regler for uinnvidde. Dette høiere aandelige Glassperlespill skal ifølge de innvidde i spillets regler omfatte alt og alle inklusive kunst og videnskap til fortred og erstatning for samme. Oppfunnet av noen teologistudenter under forelesningene og adskillig mer avansert og fascinerende enn bare bondesjakk. Men åpenbart tilrettelagt for i et miljø som ellers og fra tidligere av er gjennompreget og trenet nettop i Bondesjakk, Bøttekottisme, Donaldisme, og Husbjørnisme.

  Det er en fremtidsvisjon fra 1943 utkommet senere i flere opplag. Jeg fikk boka i orginal og den var så ensformig og drepende kjedelig at jeg klarte ikke å lese til ende, men hovedpersonen Knecht som er kommet meget høyt i gradene ender tilslutt sine dage ikke i helvete men i en is- pøl i en bre oppe i Alpene.

  Det er en Nobelprisroman. Gruppenbild mit Dame av Heinrich Böll er meget mer fascinerende og litterært mesterlig skrevet etter min smak. Likeså Laxness Kristenrøkt under Jøkullen. Gode bøker er ikke dumt under juletreet.

  Jeg har innvunnet viktige resultater i høst ved å ta meg av eplene som kommer opp av seg selv og hvor det later til at jeg må gå imellom og værne Malus x-domesticus som er blitt svartelistet av artsdatabanken antagelig på feil og misforstått grunnlag. Det er Norges fremtid og hva vi heller må satse på å få infisert skogen og røysa og nærmiljøene med. Og så har jeg noe mislykket som kanskje dog er vellykket, å prøve å resirkulere tinnskrot og skille tinn og bly. Man kommer der med letthet ut i de samme problemer som de stakkarer som skal drive med «Clean Coal» og som derfor må rasere alle åser og kammer i USA, alternativt «Fracking» av bånnskiferen for å utvinne gass og ødelegge alt det grunnvannet og sette over styr alle de pengene som de ikke har.

  Men det er noe jeg synes er håpefullt. Kineserne vil nå snart bli istand til å kjøpe oss, og det innebærer at vi må begynne å drive med ting som ikke er til falls og til kjøps for penger ellers blir vi kjøpt. Og så må vi interessere oss for A-TOMOS, det som ikke kan deles opp uten at det opphører å eksistere og mister all sin verdi. Jeg fant noe sånt en gang under forsøk på Fysisk institutt, et Mega- atom ved å sette en pingpongball ned i et vannbad og vibrere, og fotografere. Det ble endog gitt et navn: Kontroversium.

  Men det er en interessant partikkel til. Man tager en butanbrenner og lar bare dysen stå og gasse rett ut i lufta og skrur trykket lavt så det blir helt laminært og setter fyr på. Da får man en UFO i lufta med klart atomære egenskaper.

  Det er iallefall ekte materialer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s