Finanskrisen dreper stor partikkelakselerator planlagt i Italia

SuperB slik den var planlagt, ved Tor Vargata Universitet i Italia.

SuperB slik den var planlagt, ved Tor Vargata Universitet i Italia.

Den italienske regjeringen har trukket støtten til SuperB, en planlagt ny partikkelakselerator, og dermed stanset prosjektet. SuperB skulle studere hvorfor det er mer stoff enn antistoff i universet, og lete etter fysikk ut over den kjente standardmodellen. Uten støtten fra regjeringen blir det umulig å bygge maskinen, og det italienske nasjonalinstituttet for kjernefysikk (INFN) som skulle bygget den må nå se på enklere og billigere alternativer.

SuperB skulle vært bygget utenfor Roma, og hadde en prislapp på rundt en milliard euro. En fjerdedel av dette skulle kommet direkte fra den Italienske regjeringen, resten fra et konsortium av internasjonale partnere. I en pressemelding sier den italienske forskningsministeren at de på grunn av landets vanskelige økonomiske situasjon har besluttet at INFN får beholde bevilgningen på 250 millioner euro men forventes å bruke dem på andre prosjekter enn SuperB.

"B-mesonet blir til et D-meson. D-mesonet blir til et annet D-meson. D-mesonet blir til et K-meson. Og slik henger vi i hop." (Mel: Hoftebenet henger fast i lårbenet o.s.v.) Slikt var det SuperB skulle studert.

«B-mesonet blir til et D-meson. D-mesonet blir til et annet D-meson. D-mesonet blir til et K-meson. Og slik henger vi i hop.» (Mel: Hoftebenet henger fast i lårbenet o.s.v.) Slikt var det SuperB skulle studert.

Vi vet at dagens forståelse av partikkelfysikk ikke er endelig. Det er mye vi ikke vet, som hva mørk materie består av, hvorfor det er mer stoff en antistoff i universet, og hvordan tyngdekraften egentilig virker. SuperB var ventet å belyse flere slike spørsmål. Målet med SuperB var å få en maskin som kunne produsere store mengder B-mesoner – partikler som består en b-kvark og en annen kvark – og så studere hvordan disse henfaller igjen til andre partikler. Denne teknikken lar fysikere sammenligne stoff og antistoff, og forhåpentligvis se forskjell på de to.

Kjernen av SuperB skulle vært to sirkulære rør på om lag en kilometer i omkrets. I ett av dem skulle det gå en stråle av elektroner, mens i det andre skulle skulle det fly positroner –  elektronenes antipartikler. Når disse to møtes, ved SuperB med en planlagt energi på 6.7GeV per partikkel, vil begge partiklene forsvinne og all energien kunne brukes til å danne nye partikler. Teknikken er den samme som brukes i LHC ved CERN, men i en mer presis form. Der LHC er en god allround-maskin som leter etter nye, ukjente partikler av mange typer, mens SuperB var planlagt til presisjonsstudier av en spesiell partikkeltype.

Partikkelfysikkmiljøet har vært svært positive til byggingen av SuperB, og det planlagte designet var godkjent for bygging. Det er derfor stor skuffelse i mange leire over denne avgjørelsen fra den italienske regjeringen. Partikkelakseleratorer er kompliserte både å planlegge, bygge, drifte og få finansiering til, så det vil ta lang tid å erstatte det nå kansellerte prosjektet. Dette innebærer en lengre ventetid før vi kan avsløre flere av naturens hemmeligheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s