Kreftceller er unike

Ikke nok med at det finnes mange typer kreft, og at hver eneste kreftpasient er forskjellig. Kreftcellene som en kreftsvulst inneholder, er også unike.  

Oppdagelsen ble gjort ved å isolere 100 enkeltceller fra en brystkreftsvulst og kartlegge arvestoffet i hver eneste celle. Resultatene viste at DNA i cellene hadde ulike mutasjoner, og mange av mutasjonene var i gener som tidligere er koblet til kreft.

I årene som kommer, kan kunnskap om DNA-feil i enkeltceller, bli brukt til å studere kreftceller som har overlevd en cellegiftkur. Fordi man forstår stadig mer av mutasjonene som gir kreft, vil slik kunnskap gjøre det mulig å avdekke kreftcellenes svake sider for så å skreddersy videre behandling. DNA kontrollerer cellenes oppførsel, og kreft skyldes at arvestoffet er full av feil. Dermed mister kreftcellene styringen og deler seg ukontrollert. For hver deling oppstår det ofte enda flere feil.

Arbeidet, som for bare få år tilbake hadde vært umulig, ble gjort ved Cold Spring Harbor Laboratory i New York. Årsaken til at man kan gjøre slike analyser nå, er at teknologien som analyserer DNA har blitt ekstremt raskere og billigere enn den var tidligere. I denne studien kostet det $1000 å analysere en enkeltcelle, men forskerne tror de skal få prisen ned til $60 per celle i nær fremtid.

Analyse av DNA i enkeltceller vil også kunne bli brukt for å få viktig informasjon om friske celler. Det er f. eks. store variasjoner i DNA i sædcellene til en mann. En annen celletype hvor DNA endres uten at cellene blir syke, er hjernecellene. Disse endringene skyldes DNA-biter som har evnen til å flytte seg i arvestoffet, også kalt for «jumping-genes». Forskere spekulerer på om slike endringer er viktige for at hjernecellene skal klare å håndtere spesielle oppgaver i hjernen.

Kilde: Nature, vol 491, s 27-29, 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s