Blir vi feite av antibiotika?

Sukker, fett og for lite mosjon får skylden for at stadig flere mennesker er overvektige. Men hva hvis også antibiotika gjør oss fete?

En helt fersk undersøkelse viser at mus som får lave doser antibiotika, får mer fett på kroppen enn mus som spiser vanlig kost. Vektøkningen skyldtes ikke at musene spiste mer enn før. I stedet tror forskerne at antibiotikaen drepte noen bakterier slik at en annen type fikk overtaket, og disse bakterien har en spesiell egenskap. De omdanner fiber i kosten til korte fettsyrer som tarmen kan suge opp. Dermed fikk musene i seg mer energi fra maten enn ellers. Avføringen inneholdt nemlig mindre energi enn avføringen til mus som ikke hadde fått antibiotika. Studien støtter opp en tidligere rapport der man fant at bakteriefloraen i tarmene til feite mus og tjukke mennesker er annerledes enn den man finner hos tynne individer. Videre, når tynne mus ble tilført tarmbakterier fra feite mus, ble også de tynne musene tjukke.

At tarmbakterier har en effekt på vekten, kan forklare hvorfor bønder som aler opp husdyr, får dyrene til å legge på seg raskere hvis de tilfører små mengder antibiotika i foret. Andre forskere har klart å forutsi om en person er overvektig med 80% sikkerhet ved å studere tarmbakteriene. Bruker de derimot mer tradisjonelle metoder som genetiske risikofaktorer, har de bare rett i 58% av tilfellene. Disse resultatene får også støtte i en dansk undersøkelse. Her ble DNA fra tarmbakterier hos 55 tynne og 122 overvektige sammenlignet. Resultatene viste at det var flere forskjellige bakterier hos de tynne enn hos de overvektige.

Sett under ett er det altså stadig mer som taler for at det er en sammenheng mellom tarmflora og overvekt. Men hvis du nå tror at vi snart kan bekjempe overvekt med en dose bakterier, og det i mellomtiden bare er å hive inn på med alt du ønsker av godsaker, tar du nok feil. Selv om forstyrrelser i tarmfloraen kan gjøre det lettere å legge på seg, er det allikevel feil mat og for lite aktivtet som har størst betydning. Samtidig har vi fått nok en grunn til å være varsomme med bruk av antibiotika og kun spise slike medisiner når vi må.

Kilde: Nature, vol 488, s 601-602, 2012

3 comments

 1. Ruben Solvang · november 11, 2012

  Har du sett nærmere på hvilken effekt smaksforstereke (som er svært utbredt i dagligvarer) har på helsen? Vi vet jo at sodium glutamat ofte brukes for å gjøre laberatorierotter fete (1), så hvilken effekt har det på oss mennesker?

  (1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21616776

 2. Carbomontanus · november 14, 2012

  Berte bollefager
  Syns maten er for mager
  Jacob Hakkespett
  Han liker ikke fett
  Så når de deler maten
  Så går det som det kan,
  Berte tar det fete,
  det magre spiser han
  SANN!
  ¨
  Så det er smaken og behagen.

  «Smaken er som baken delat!» sa Lill Lindfors og mista skjørtet på Melodi grand prix i Gøteborg. Sånn skal det sies.

 3. kee · november 15, 2012

  Tarmfloraen til husdyrene avhenger jo av kombinasjonen av lokalt miljø og forets sammensetning i tillegg til individ. Vi mennesker er nok ikke langt unna, så å hive innpå med lettfordøyelige sukkerarter vil nok gi en annen flora enn et balansert kosthold eller for den del en ketoseinduserende diett. (Det siste er forøvrig en fæl produksjonssykdom som bonden har mye igjen for å minimere sjansen for.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s