Kan en turner slå Usain Bolt på hundremetern?

Rått parti? Ja vel – for hvem da?

Den stappfulle arenaen er musestille. Det er like før startskuddet for årets mest spennende sportsøvelse. På startstreken, klar til å sprinte for gull og stolthet, står verdensrekordholder på 100 meter Usain Bolt. I banene rundt står et knippe av verdens beste turnere. De skal ikke løpe, men slå flikk-flakk bortover banen.

Har turnerne noen mulighet til å slå Bolt?

Det flotte spørsmålet over kom nylig inn til P2-programmet EKKOs fredagspanel Abels Tårn, der flere kollokvium-skribenter jevnlig deltar, og lød egentlig «Kan en som er god til å slå hjul, bevege seg fortere enn de raskeste sprintere?»

Første reaksjon: Nei, neppe… Men så er jo turnerne ganske kjappe også da… Kan vi begrunne gjetningen? Enter Physics, Stage Left:

Først må vi vite hvor fort de raskeste sprinterne egentlig sprinter. Usain Bolt har for tiden verdensrekoden på 100m med tiden 9.58 sekunder, som blir 10.4 meter per sekund, eller omtrent 38 km/t. Antakeligvis går det å løpe enda fortere over kortere avstander, og litt skamløs googling avslører at den samme Bolt har blitt målt med hastighet på opp mot 45km/t.

La oss ta 45km/t som målet turnerne må slå.

Hvor fort beveger så en turner seg når han eller hun slår hjul – eller tar en flikk-flakk, som er den typen baklengs rundspring som turnere bruker for å ta fart foran vanskelige sprang? Det kan være ganske så raskt – ta bare en titt på noen av disse:

Vi kan bruke denne videoen til å anslå hastigheten deres, men litt regning først. Anta at turneren er 1.5 meter høy. Det er muligens litt lite, men la gå. Anta så at når turneren slår hjul bortover, så kan vi si at bevegelsen av føttene og hendene beskriver en perfekt sirkel. Dette er garantert litt mye, så da veier det opp for den første antakelsen. Omkretsen i en sirkel er (som kjent?) 2 * pi * r, eller pi * d hvor pi er diameteren, så vi får 3.14 * 1.5 meter. Dermed kommer turneren 4.7 eller omtrent 5 meter fremover for hvert hjul.

Det vi nå trenger å vite er omtrent hvor mange hjul en turner kan klare å slå per sekund. Ved å se på flikk-flakkene på videoen over kommer jeg frem til «minst ett, kanskje noe mer». Mer presis enn det er det vanskelig å være, men vi kan si at det neppe er så mye som to.

Hvis vi så sjekker med Guinness rekordbok kan vi se at rekorden for «flest hjul på ett minutt» holdes av Yash Kumar Bachubhai Patel fra India og er på 63. Det vil si litt over ett hjul per sekund. Igjen er maksfart antakelig noe over det som kan holdes jevnt i ett minutt, så la oss gjette 1.5 hjul per sekund kanskje? Hjul og flikk-flakk ser altså ut til å ha omtrent samme maksimale rate, og «hjul»matematikken blir dessuten den samme for begge to.

Så kommer det avgjørende: 1.5 hjul per sekund ganger 5 meter per hjul blir en fart på 7.5 meter per sekund, eller i underkant av 30 km/t. For lite, relativt til Bolts imponerende 45km/t. Skulle turnerne slått det måtte de hjulet med en fart på 2.5 hjul per sekund.

Interessant nok er de to metodene – løping og hjul eller flikk-flakk – overraskende like. Man kunne jo tenkt at den ene viste seg å være mist ti ganger raskere enn den andre, men vi ender altså opp med å måtte vurdere litt selv etter å ha satt inn tall. Jeg har mine tvil om hvorvidt noen vil klare å slå 2.5 hjul per sekund. Men på den annen side så ville jeg kanskje ikke trodd at et menneske kan løpe 45 km/t heller, så hvem vet? Tar du utfordringen? Eller er du uenig i noen av antakelsene mine over? Kommenter gjerne.

6 comments

 1. Åshild Wangensteen Bjørvik · september 7, 2012

  Hmm, her ble det mange spørsmål i hodet mitt. Er du sikker på at du vet hva en flikkflakk er..? Kan hende jeg misforstår, men blir litt usikker når du skriver «slår hjul – eller tar en flikk-flakk, som er den typen “forlengs hjul” som turnere bruker?». Tror muligens du sikter til araber….? – som er umulig å ta mange ganger direkte etter hverandre, fordi øvelsen endrer fartsretningen fra forlengs til baklengs. Flikkflakk går bakover, og hvor langt man kommer med en flikkflakk er ikke lett å regne ut ved å bruke pi. Flikkflakk er noe turnere tar for å øke farten, før vanskeligere baklengs momenter som krever stor fart og høyde (f. eks baklengs dobbel strak salto). Størstedelen av flikkflakken foregår i lufta, og lengden er nok avhengig av farten man allerede har samt turnerens tekniske dyktighet, her snakker vi om bl.a. sats, fraskyv, svevfase og korbett (øke farten ved hjelp av strekk og kipp i hele kroppen). Hvor mange flikkflakker man tar pr sekund er også ukjent for meg, jenta i denne videoen http://www.youtube.com/watch?v=AarRLLoP8Do tar rundt åtte flikkflakker på syv sekunder, men det er uten løpefart før araberen, og på steinhardt gulv — men som dere ser går det fortere og fortere, inntil hun sakker av for å avslutte (det er nok også en strak salto inni der). Og hun er «bare» en tilfeldig, men flink cheerleader! Jeg tror nok det er vanskelig å slå Bolt uansett, men synes det ble litt «jumping to conclusions» her 🙂 Tusen takk for et fantastisk program!

  • Bjørn H. Samset · september 7, 2012

   Hei Åshild,

   takk for kommentar. Denne typen nøyaktighet (eller mangel derpå) er klassisk for en «back of the envelope calculation» som gir deg et sånn omtrentelig svar, og så kan man ut fra det vurdere om man synes det er verdt å regne mer nøyaktig. Her kan det godt være det, siden de to estimatene kom såpass nært hverandre.

   Og nei, jeg vet egentlig absolutt ikke hva de ulike turnbevegelsene heter, så jeg spurte noen jeg trodde visste det 😉 Men jeg sikter faktisk til handspring (som jeg altså trodde het flikkflakk på norsk?) som er det du viser i videoen – og med «forlengs» mente jeg egentlig bare at kroppen er rettet frem og ikke sideveis. (Veldig grovt forenklet, så klart, men det er jo hele denne diskusjonen.) Kan godt endre det til baklengs.

   At det ikke blir helt riktig å regne via pi * d er også opplagt, men et sted må man jo begynne og jeg tør hevde (igjen, hvis du ser på videoer, så ser det ca. ut til å stemme) at det med fem meter per runde ikke er så dumt. I såfall er resten av tallene ganske robuste, og vi sitter igjen med den viktige: Hvor mange runder (enten det nå er flikkflakk, hjul eller noe som helst annet) som

   Veien frem hvis vi vil sjekke nære er kanskje først å variere gjetningene mine innenfor rimelighetens grenser og se hva vi får da. Høyere utøver, andre antakelser for hvor langt man kommer per runde, hva kan vi tro er absolutt, absolutt maks av antall runder per sekund o.s.v.? Deretter kanskje å måle litt mer nøyaktig på en HD-video av turnenre, men det er litt mer jobb.

   En gøy spekulasjon er det nå uansett 🙂

   Bjørn

   • Bjørn H. Samset · september 7, 2012

    Hm. Noe ble borte i midten der. Mente: «Hvor mange runder (enten det nå er flikkflakk, hjul eller noe som helst annet) som går an å ta per sekund.»

   • Faux Pas · september 16, 2012

    Viser til siste youtube-video:
    Av emblemet på banen ser man at den ligger i Yorktown i USA, hvilket gir banemål etter NBA-standard. Dvs. banelengde 28,65m og lengde frem til 3´poengern 8,3m. Hun begynner å slå hjul ganske akkurat halvveis på denne, dvs. ca. 4,1m inn. Hun avslutter tilsynelatende en drøy meter i fra bakre linje hvilket gir oss en total tilbakelagt lengde på ca. 23,5m.

    Hun gjør 9 runder på drøye 6 sekunder, som gir oss 1,5 r/s – 2,61m/r – 3,91 m/s – og en høyde på jenta på 1,66m, hvilket høres rimelig ut mtp. kjønn og alder. Og en endelig hastighet på 14 km/t. Langt under halvparten av Bolts hastighet.

 2. Åshild Wangensteen Bjørvik · september 7, 2012

  Ja! Etter at jeg skrev kommentaren tenkte jeg litt mer, og jeg er enig med deg, «runder» blir det uansett, og selv om man er flink og makser lengden og hurtigheten så er det begrenset hvor langt man kan komme i en «runde» med kroppen. Var bare så usikker på om du egentlig mente hjul, araber eller flikkflakk. Men takk for at dere tok det opp! Et artig spørsmål til Abels tårn for en gammel turner 🙂

 3. mortenlode · september 7, 2012

  Husker et innslag på NRK(?) hvor middels gode turnere klarte å hoppe høyere enn friidrettens høydeverdensrekord etter en kort workshop. Deres hopping kvalifiserte likevel ikke til verdensrekord, siden det per friidrettsreglement bl. a. ikke er lov til å satse på begge føttene i høyde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s