Dum uten frokost?

Har du et barn eller en tenåring som heller sover litt ekstra om morgenen enn å spise frokost, er det all grunn til å endre uvanen. Uten frokost fungerer nemlig ikke hjernen optimalt. Det mener nederlandske forskere etter å ha undersøkt 786 skoleelever i alderen 11-18 år. En spørreundersøkelse avslørte at 16,5% av elevene droppen frokost alt fra 1 til 5 ganger per uke. Når forskerne kartla elevenes karakterer i matte, engelsk og nederlandsk, viste det seg at disse elevene hadde lavere karakterer enn elever som spiste frokost hver dag. For å undersøke om mangel på frokost påvirker konsentrasjonsevnen, ble alle elevene intervjuet om hvordan de konsentrerte seg. Igjen var det de som ikke spiste frokost, som kom dårligst ut.

Andre forskere har også funnet at mangel på frokost gjør hukommelsen og konsentrasjonsevnen dårlig når klokka nærmere seg lunsj. Uten frokost blir man også lettere i dårlig humør. Det er mulig at frokost er et ekstra viktig måltid i barne-og ungdomsårene, fordi hjernen er i kraftig utvikling i denne perioden. Den trenger f. eks. mer glukose enn voksne hjerner for å fungere optimalt.

Hva er så årsaken til at unge mennesker dropper frokost? Noen oppgir at de ikke er sultne, andre at de heller vil sove. Det er også noen som kutter ut frokosten for å slanke seg. Det er nok sant som det er sagt; frokosten er dagens viktigste måltid.

6 comments

 1. Andreas Wahl · august 18, 2012

  Jeg er en stor tilhenger av frokost, men kan det ikke være at de familiene som praktiserer frokost er mer ressurssterke, har bedre tid til å følge opp skolearbeid (og spise) med barna osv? Var studien fra Nederland kontrollert for slikt? Jeg ønsker meg forskning som underbygger min personlige oppfatning om at det er selve frokosten som gjør utslag.

 2. Hanne S. Finstad · august 18, 2012

  Ja studien kontrollerte for det…det burde jeg sikkert ha skrevet.

 3. Carbomontanus · august 18, 2012

  Dette her ser ikke bra ut.
  Maven må våkne først…….og så har vi A og B-mennesker.

  Danskene har innført nytt begrep, de morgen- stille! Den morgen- gretne er heller de som begynner og herje og kjefte og bråke og skal ha sine medmennesker ut av senga tidlig for de forventer seg morgenstellet sitt. Særlig for ungdom i sterk vekst kan det forekomme at man bør sove både en og to timer lenger om morgenen og maven er ikke våken før i 9-10-11 tiden. Men man kan gjerne stille og rolig, uten å bli nedkjeftet og tilsnakket, bevege seg og selv ta initiativet, ikke bli kommandert, til å gjøre noe innen den tid, egentlig heller «ha fri..» til det mer individuelle om morgenen.

  De morgen- gretne, A- menneskene begynner å sløve allerede i 11 tiden og klokken ett må de i «et møte» og tryner foran fotballTVen ute på kvelden klokken 5-6 da B- mennesket først virkelig våkner og kan dra på idet kvelden er ennå ung og ut i de små timer, og lider ikke av Narkolepsi. Sovner ikke ved rattet eller når det virkelig gjelder og er de mer punktlige som får det ferdig i tide før posten eller toget går eller fristen er ute. Og som ikke sovner på vakt men sover med bare ett øye ad gangen, da de er de mer bevisste sovere også.

  Noe som forutsetter en viss ro om morgenen.

  Elektrisiteten er oppfunnet så dette skulle være mulig idag.

  Det går ikke lenger i felles maskintakt ved samlebåndet efter kjeletrykket på dampmaskinen.

  Utsett befolkningen for det heller naturlige , «MØØØØØØØØ! og Bææææææ og Kykkelikyyyy!» en halv time før astronomisk soloppgang også om sommeren, så vil man se hvem som er tilstede og solide og duger når det virkelig gjelder, og sover trygt videre på sitt grønne øre når det ikke er på tide å stå opp enda, kun vite at sola går opp. Og tar seg til gjengjeld en høneblund eller to på jobben eller på pulten eller i sjefens time og duger allikevel.

  Det er de sterkere bevisstheter. Det anbefales både tidebønn og «transcendental meditasjon» til erstatning og hjelp for dette heller helt naturlige.

  Men skikken er at man har litt lefse og en doven øltår til dugurd utpå dagen sånn som Askeladden. Skolefrokosten. Et glass vann eller te eller appelsinsaft og litt lefse litt utpå morgenkvisten sånn i ni- tiden, det er tingen.

  Kvart og halvlitere med melk sånn utpå formiddagen , fra meieriet og solgt av russen, ble stor butikk fremfor Cocacola, da jeg gikk på skolen.

  Så er det venteboller og skolebrød og boller. Det kan frarådes som rutine. Grovbrød gjerne ristet og med litt smør på pleier å smake enda bedre for de aller fleste. Så tar man gjerne sild og kaviar og egg og tomat på. Og grønske og rømme og alt sammen.

  Andreas Wahl er inne på noe viktig. Jeg er blitt behandlet ved å jages ut av senga og det er en varig og effektiv hersketeknikk og tortur. Så jeg har latt egne barn surre til de detter og sove til de våkner, og de er blitt de meget mer punktlige mennesker med bevisst ansvar for egen tid. Som skolebarn var det heller de som våknet først og begynte å rasle så vi måtte stå opp og lage frokost for dem. Det er det praktiske, men det er liksom «Komsakultur» Man må være der støtt og så må de bæres i sovende form. Da sover de hvorsomhelst nårsomhelst og trenger ikke vekkes. Maten og når man spiser er da en smaksak hvor man bare må vite litt om hva som er «sikringskost» og hva som er sunt og ikke og oppdra og justere smaken litt.

  Jeg har inntrykk av at det er når elementære instinkter ikke tåles men forbys og forkvakles alvorlig av kunstige årsaker at man får problemer. Spisevegring er forstyrret forhold til slike fundamentale ting av kulturelle årsaker. De er blitt tvangs- bespist og forbudt å ha sine heller sunne matvaner og følge sitt eget magamål og egen matlyst før de fikk sukk for seg.

  Overhold dyrevelferdsreglene først også for mennesker og særlig for de små og de aller minste. Først når det er iorden kan man drøfte livsstil og menneskeretter og helse og klokskap.

 4. Daniel · august 18, 2012

  Hei, lyst på noe spennende og nytt? besøk http://www.bloggiat.net/ her kan du få nyttige bloggtips og gratis bloggshout!

 5. Simen Kvaal · august 21, 2012

  Hvor kan jeg lese mer om dette? Jeg synes det er spennende, men hele greia virker jo litt tvilsom … er det korrelasjon eller kausalitet? Det er lett å komme på mange andre forklaringer, for eksempel psykososiale.

 6. Hanne S. Finstad · august 21, 2012

  Kilden er oppgitt, skulle gjerne maila artikkelen, men får ikke logget meg inn. Du finner nok abstract gratis på nett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s