Curiosity og den mystiske kugassen på Mars

Mandag morgen den 6. august er det all grunn til å sitte benket foran en skjerm koblet til What is SAM?Nasa sine nettsider  klokken 07 31. Noen minutter senere ankommer de første bildene fra romfartøyet Curiosity sin landing på Mars, og går den som planlagt, er det all grunn til å juble. Curiosity veier 3.3 tonn, og det er tre ganger mer enn andre rovere som har undersøkt Mars. For å komme i kontrollert nedlastningsposisjon, må mye klaffe i løpet av 7 minutter. Under den første delen av landingen skjermes Curiosity av et varmetolerant skjold. Deretter skal en fallskjerm bremse farten med 98%. Til sist skal en rakettdrevet plattform fire fartøyet forsiktig ned ved hjelp av tre kabler. Teamet av forskere som har planlagt det hele, har testet alt mulig de har kunnet teste i årevis, men de vet at det fort kan oppstå situasjoner som de ikke har hatt mulighet til å forutsi. Derfor vil det være mange nervøse sjeler som venter spent på resultatet mandag morgen. For noen forskere kan 10 år med innsats være forgjeves hvis landingen mislykkes.

Hva er det så Curiosity skal undersøke? Hovedmålet er å undersøke om stoffene som trengs for at liv skal oppstå slik vi kjenner det fra jorda, også finnes på Mars. Hvis det finnes vann, tilgjengelig energi og en karbonkilde på Mars, kan det godt tenkes at det har eksistert eller eksisterer mikroorganismer på vår røde naboplanet. Fartøyet er derfor utstyrt som en avansert geokjemisk lab som skal analysere mineraler og atmosfæren på Mars.

Et av de mest spennende spørsmålene er om det finnes metangass på Mars, en gass det er rikelig av i jordas atmosfære blant annet fordi kuer slipper ut mye tarmgass med metan. I 2003 fant tre ulike forskningsgrupper metan i atmosfæren på Mars. Resultatene fikk stor oppmerksomhet, for gassen kan tenkes å stamme fra bakterier som skiller ut metan. I så fall betyr det at det er liv på Mars i dag. Men målingene ble gjort fra jorda, og er derfor usikre. Derfor er mange forskere skeptiske til resultatene. Hvis Curiosity lander trygt på mandag, tar det nok ikke lang tid før vi får avklart om metan finnes i atmosfæren på Mars. I mellomtiden er det bare å krysse fingrene for at alt går etter planen.

Kilde: Science, vol 336, s 1498-1503, 2012

4 kommentarer

  1. Roar · august 2, 2012

    Noe feil med lenke til NASA?

  2. Barstear · august 3, 2012

    Kugass. På mars. Og her har jeg spøka med at det ikke er det minste romantisk med nordlys siden det i realiteten er gasser fra sola, altså solfis… Men jeg har fått vekket interessen og vil ha øynene åpne på nettet for denne kugasshendelsen og Curiousity 🙂

  3. Tilbaketråkk: Ny nysgjerrigper på Mars | Robotbokbloggen
  4. michaelsteknologiblogg · august 7, 2012

    Finnes det ingen annen kilde til metan enn bakterier?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s