Det finnes en 6. sans

Det er ingen tvil, det finnes en 6. sans, og den sanser til og med en usynlig kraft. Men sansen får neppe plass på TV med det første. Den har nemlig lite å gjøre med det overnaturlige. I stedet er det snakk om en magnetisk sans som hjelper dyr å finne veien.

I 1999 viste forskere på New Zealand at regnbueørreten er utstyrt med et magnetisk sanseorgan i nesen. Der har den celler med små magnetpartikler som sender meldinger om magnetfelt til hjernen via nervetråder. Det betyr blant annet at fisken lettere finner fram til foringsplassen. Siden den gang har det blitt klart at en magnetisk sans hjelper alt fra havskilpadder, hummere og duer til å finne veien. Hvordan en slik sans fungerer i duer, ble nylig undersøkt ved å studere signalene til 300 nerveceller som tar i mot signaler fra øret mens fuglen ble utsatt for et magnetisk felt på størrelse med jordmagnetismen. Hele 16% av nervecellene sendte ut elektriske signaler som fulgte variasjoner i det magnetiske feltet.
     Også dyr som er mer bofaste, har en magnetisk sans. Laboratorieforsøk viser nemlig at kyllinger, fluer, insekter og mange andre typer dyr kan sanse magnetfelt. Ja, til og med kuer ser ut til å være påvirket. Over hele jorda stiller de seg nord-syd retning når de tygger drøv. Hvordan dyr sanser magnetfelt er derimot uklart. Når man studerer hørselssansen eller synssansen, kan man jo bare studere ørene eller øynene. Men magnetfelt påvirker hele kroppen. Derfor vet man ikke hvor i kroppen eller hvordan kroppen oppdager magnetfelt. Mye tyder på at små magnetiske krystaller som man har funnet hos regnbueørreten, er viktige. Slike krystaller kan nemlig dannes i levende organismer. Inni kroppen vil de forsøke å stille seg inn etter jordas magnetfelt, og det kan nerveceller fange opp.Fugler har slike krystaller i nebbet. I tillegg har duer celler i øret som er følsomme for magnetisme. Dessuten kan kanskje fugler se magnetfelt ved hjelp av øynene. Feltet vil sees som en skygge på toppen av alt det andre fuglen ser. Denne mekanismen skjer ikke ved hjelp av magnetiske krystaller, men ved at elektroner i et molekyl i øyet blir påvirket av et magnetfelt.
     Om mennesker har en magnetisk sans, er det ingen som vet. Men forskere spekulerer på om vi ubevisst bruker magnetpartikler som hjelpemiddel til å sanse våre kompliserte omgivelser. En slik sans kan forklare hvordan polynesiske navigatører finner retningen på åpent hav når de verken har sol, måne, bølger eller stjerner å navigere etter, eller hvordan samer kan finne veien i vær med null sikt.
Kilde: Science, vol 336, s 991-992, 2012

2 comments

 1. Carbomontanus · juli 30, 2012

  det kan godt være så, men jeg har et annet forslag som ikke er så dumt, og det er at «Dyrene er menneskets sjette sans!» formulert av en tysk filosof og jeg kan ikke engang si hvilken, men merk begrepet.

  Det er ofte tilfelle når man har førerhund for eksempel, eller på annen måte spår og beveger seg og forholder seg og tar tegn eller varsler alt etter hva dyra gjør. Man blir klart preget av det, men får også en slags utvidet bevissthet som ikke alltid er helt konform.
  Så¨da skulle sansene være fulltallige all den tid den 7de sans er kalenderen og almanakken.

 2. DreymaR · juli 30, 2012

  Interessant! Men når man begynner å spekulere om polynesere og samer blir det vel litt… spekulativt?! Det kan jo være mange mulige forklaringer så dette virker noe søkt.

  Skal man først begynne å telle sanser, kan det også være av interesse å nevne et vell av andre sanser, slik som elektrisitets- og trykksensorer hos for eksempel haier. Det er flere sanser mellom himmel og jord, ja! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s