Se opp for partikkel-nytt!

Skuffet over at nøytrinoer ikke flyr fortere enn lyset likevel? På tide at disse partikkel-folka finner ut noe nytt snart? Den kommende uken byr på mer spenning enn et gjennomsnittlig fotballmesterskap! Kjøp inn litt godt drikke og benk deg foran PC’en – det er mulig du kan få se en faglig revolusjon eller to live på webcast.

Det handler om naturens minste byggestener:

…og om det som skjer ved t=0:54 i denne videoen…

Kollokvium gir deg hint om hvor – og hvorfor- du absolutt bør følge med i de kommende dagene.

Mandag: FermiLab holder Higgs-seminar

Spenningen starter allerede i kveld, mandag 2. juli, kl. 16.00 norsk tid. Da holder eksperimentene D0 og CDF et felles seminar ved FermiLab i Chicago, der de legger frem resultater med det fulle datasettet fra TeVatron-akseleratoren. Her har man lett etter Higgs-partikkelen i godt over 20 år (Hva er «Higgs-partikkelen?» Les her.), men enn så lenge uten positivt resultat.

Nå er negative resultater også ganske interessante i denne bransjen, og de har CDF og D0 produsert mange av. Tenk deg at du tror Higgs-partikkelen er ett eller annet sted i huset ditt, og du har leid inn alle naboene for å hjelpe til å lete. Da er det såklart mest spennende om noen faktisk finner den, men også relevant at folk sier ifra både hvor de alt har lett og hvor grundige de var. («Jeg stakk hodet inn i boden, så den ikke der» er vesensforskjellig fra «Jeg har stått to timer i boden din og endevendt alt – den er ikke der!»)

CDF og D0 har snudd alle steiner de har kunnet få tak i for å lete etter Higgs. I kveld legger de for første gang frem resultater basert på alle dataene de har samlet inn. Ut fra hva de har vist før venter ingen at de har noen store oppdagelser, men muligens kan de ha sett noen hint som er i tråd med det LHC-folkene viste senhøsten 2011…

Spennende blir det uansett. Følg seminaret på webcast her:

CDF and DZero Higgs Results with the Full Tevatron Data Set
Live from the auditorium
scheduled for 07/02/2012
from 09:00:00 to 10:30:00 CDT (14:00:00 to 15:30:00 GMT)

Onsdag: CERN holder Higgs-seminar

Slik så det ut sist CERN holdt Higgs-seminar… Premie til de som finner de norske fysikerne i salen (de er der!) (Bilde: Symmetry Magazine)

Det virkelig, virkelig spennende kommer så på onsdag, 4.juli kl. 09.00 norsk tid. Da holder CERN seminar om de nyeste resultatene fra eksperimentene ATLAS og CMS.

Sent i 2011 viste de samme eksperimentene det man formelt kaller «hint av noe som kan se ut som Higgs-partikklen», men som vi ikke kan kalle en oppdagelse fordi statistikken enda ikke er god nok. (En av naboene stakk hodet inn i boden og mente hun så den, en annen sjekket litt etterpå og tror også at han så den, men enn så lenge har ikke mange nok vært der til at du helt tør stole på dem.)

Det beste er å få info fra de som driver med det – her er hva prof. Alex Read, en av verdens ledende Higgsjegere, skriver om saken på forskning.no.

Det aller viktigste er kanskje dette:

«Etter de ikke helt konkluderende resultatene vist i desember i fjor var drømmen å samle inn like mye data før sommeren 2012 enn det ble samlet inn i hele 2011. Denne drømmen ble mer enn oppfylt: LHC leverte ca. 20% mer data enn i fjor, før tiden var inne for et opphold i datafangsten til fordel for teknisk vedlikehold.»

ATLAS og CMS har masse data å ta av nå, og vi kan forvente et enten/eller på onsdag. Er Higgs der eller er den ikke?

Webcasten følger du her!

Onsdag til neste onsdag: ICHEP, en ukes mega-konferanse om partikkelfysikk

Hva betyr det egentlig om CERN har funnet Higgs-partikkelen – eller eventuelt ikke funnet den? Anta det første. Det blir som om en zoolog kommer løpende med et kornete bilde av sjøormen i Loch Ness. OK, vi gir oss, den finnes, men hva ER den? I slekt med slanger, krokodiller, dinosaurer – eller en helt ukjent art av ekte drager? Og i såfall, finnes det flere drager? Hva betyr det for evolusjonen?

CERN kommer neppe til å rekke å diskutere så mange tolkninger på onsdag. Det vil derimot gjøres til gangs hele uken deretter, på konferansen ICHEP (International Conference on High Energy Physics) i Melbourne, Australia. En hel uke med partikkelfysikk – eksperimenter, teori, fakta og spekulasjoner. CERN, FermiLab og resten av familien driver jo ikke bare med Higgs-leting. Her er supersymmetri, ekstra dimensjoner, nøytrinoer, nye egenskaper ved velkjente partikler og så videre og så videre.

ICHEP har ikke videofeed fra foredragene, men det er mange twitrende og bloggende forskere der. Følg med på twitter på #ICHEP2012, og på diverse partikkelblogger som Cosmic Variance, Not Even Wrong, higgsjegerne – og så klart kollokvium.no.

Endelig er disse fotball-EM-greiene over – la sommerens virkelige høydepunkt begynne!

One comment

 1. 2250hiberius · juli 18, 2012

  Jeg har ofte lurt på hvordan man har regnet ut denne størrelsen av sola?
  Jeg har alltid trodd at når man skal regne ut volumet i et kuleformet objekt så er man helt avhengig av radius?
  Slik har jeg lært å regne ut volumet i en kule, og når solas radius er 109 ganger større en jordas, så skjønner jeg ikke at sola er bare 333.000 ganger større enn jorda?
  Utgangspunktet var denne formelen som ser slik ut:
  V= r³π4/3 og den er sikkert riktig.
  Men det går an å forenkle den, slik at den kan se slik ut: V = r³x 4,56.
  For å finne ut solas volum i forhold til jordas volum benytter vi jordas radius i forhold til solas radius, for vi vet at solas radius er 109 ganger større enn jordas. Og da blir formelen ganske enkel.Vs/Vj = (rѕ/rj)³
  Volum sol/volum jord = (109)³!
  Da får man det forbausende resultatet at solas størrelse er over en million ganger større enn jorda!
  For meg så ser det ut som om de som har regnet ut størrelsen på sola i forhold til jorda, har dividert med 3 en gang for mye.
  Forresten kan man med lett hoderegning finne ut at jeg har rett. Solas radius = 700.000 km. I potens 3 kommer vi opp i potens 15.
  Jordas radius er ca: 6000 km. I 3 potens kommer vi opp i potens 9. Det er bare å telle nullene! Forskjellen mellom potens 9 og 15 = akkurat 1 million!
  En annen ting om sola har jeg også regnet ut, og det er tyngde kraften på sola!
  Og der har jeg funnet ut at tyngdekraften på sola bare er 30-40 ganger så sterk som på jorda!
  Jeg brukte samme regnemetode på sola som på planetene, og det stemte med tyngdekraften på planetene, og derfor gikk jeg ut fra at det også stemte på solas tyngdekraft. Metoden går ut på å finne forholdet mellom jordas tetthet og andre planeters tetthet. Hvis en planet har mindre tetthet enn jorda, så fant jeg opp en tenkt størrelse på denne planeten, slik at tettheten ble lik jordas tetthet. Og forholdet mellom jordas omkrets og denne planetens omkrets stemte alltid med tyngdekraften på den andre planeten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s