Tar pulsen på klimaet

Via Twitter ble det nylig spredt et rykte om at klimaforsker Helge Drange (Universitetet i Bergen) har en ny og flott nettside. Det viste seg å stemme: Visuelt fin og med en masse forskjellige tidsserier for jordens temperaturutvikling.

Kollokvium spør Helge Drange: Hva er bakgrunnen for at du har laget denne siden?

Som klimaforsker gir jeg en rekke foredrag om variasjoner og endring i klima, og da liker jeg å vise oppdaterte figurer. Dessverre er det ikke så lett å finne slike figurer på nettet, og de som finnes er ofte av høyst variabel kvalitet. Så i stedet for å bruke mye tid på å søke etter informasjon på nettet, har jeg satt sammen et system som henter observert temperatur for jorden, som genererer en del figurer og som legger disse ut på nettet.

Så dette er en nettside man kan følge med på utviklingen i temperatur fortløpende?

 Ja, figurene blir oppdatert hver måned og viser temperatur målt med termometer siden 1880, og målt fra satellitt siden 1978.

Før leseren selv tar en kikk på siden din, kan du gi oss en smakebit av hva mer som finnes der?

I tillegg til global temperatur vises også temperatur for hver av halvkulene. For Norge og Norges landsdeler legges det ut figurer av temperatur og nedbør siden 1900. Her henter systemet data fra Meteorologisk institutt som jo har gjort observasjoner og analyser fritt tilgjengelig gjennom yr.no og flere dataportaler. Hatten av for Meteorologisk institutt for dette!

Er nettsiden hovedsakelig databasert, eller kommer du med tolkninger og kommentarer til trendene også?

Inntil videre er det bare presentasjon av de ulike figurene. Men jeg tenker på å legge til en side med kommentarer, som en mini-blogg. Her tenker jeg også å diskutere naturlige variasjoner i globalt og regionalt klima, og gjerne sammenligne dette med langsiktig klimautviklig. Dette gjelder for eksempel tema som:

 • Global temperaturutvikling siden 1880
 • Diskutere hvorfor året 1998 var spesielt varmt; dette skyldes en eksepsjonell høy havtemperatur i Stillehavet – en såkalt El Niño-situasjon – som er en del av naturlig klimavariabilitet, ikke global oppvarming. Det ekstreme med 1998 kommer spesielt klart frem ved å se på global temperatur for april måned, og:
 • Ja, vintertemperaturen i Norge har steget. Øningen er på 1,3 grader over de siste 100 år og 1,8 grader de siste 50 år.
 • Økt har også nedbøren i Norge.

Du har lenge vært aktiv innen forskningsformidling. Har du brukt mye tid på skyttergravskrig med de såkalte klimaskeptikerne?

Tidvis ja, men i den senere tid har jeg prioritert egen forskning, formidling av forskningsresultater og undervisning. Jeg tror nok at jeg kunne brukt all min tid på å diskutere (dvs. tilbakevise) diverse klimafornekterpåstander. Men det er grenser hvor mye tid en kan bruke på å imøtegå fastspikrede overbevisninger fra middelaldrende og eldre menn.

Har du fått kommentarer på nettsiden din fra skeptikere?

Nei, det har jeg faktisk ikke. Men dette endrer seg nok når mini-bloggen kommer på plass.

Foto: Helge Drange.

Helt til slutt: Noe av det slående med nettsidene dine, er de flotte naturbildene.  Hvordan påvirker ditt virke som naturforsker måten du betrakter naturen på?

Jeg elsker friluftsliv. Da finner jeg åndelig ro. I tillegg har jeg – som alle andre – godt av å erkjenne hvor små og puslete individer vi er. Dette er et paradoks, for selv om enkeltmennesket er lite og sårbart, så endrer fellesskapet balansen i naturen. Og det er ikke små endringer det er snakk om. Vi har i dag betydelig mer CO2 i atmosfæren enn over de siste 1 millioner år eller så. Dette i all hovedsak grunnet forbrenning av kull, olje og gass siden 1850. Slår klimaendringene til slik den absolutte majoriteten av forskningsresultater viser, vil vi i andre halvdel av dette århundre få en global temperatur som er høyere enn noen gang over de siste 3,2 millioner år. Hvordan menneskeheten og jordens økosystemer kan og vil tilpasse seg en slik endring er ukjent. Jeg tenker alltid på dette når jeg er ute i naturen. Spesielt når jeg ser hvordan brearmene kryper innover i dalene og oppover fjellsidene. Et trist syn! Så friluftslivet gir meg både åndelig ro og uro, som tilværelsen ellers.

Da gjenstår det vel bare å sjekke Dranges nettside.

 

Én kommentar

 1. Carbomontanus · mai 4, 2012

  JA!
  Vi gleder oss, noe må en alltid ta farvel med sånn som breene og langrenns og hoppsporten, men epletrær og moreller oppetter de liene der er noe å se frem til og tenk på all den herlige fossekrafta.

  Isbjørnen er kjekk å ha men den kan vi ha på Svalbard og særlig på Franz Josefs land kan man sette opp en svær kjøttkvern hvor man kan testamentere sitt cadaver etter bruk til gjengjeld for hvordan man har belastet dens ressurser og gått den i næringen mens man levde. Alt tegner jo til å gå den rette veien og særlig i Norge, idet Gud er Norsk, må vite.

  Jeg ser bare en vanske og den er at det kan bli ampert ved grensene våre av klimaflyktninger når det går opp for Verdensbefolkningen at Gud er Norsk.

  Vannstanden er kurant, vi bare trekker oss en meter eller to høyere opp på fjellet, og Bergenserne når de er så dumme så kan de ha det så godt. Man må se det positive i tingene og gjøre det beste ut av det.

  Forøvrig råder jeg alle til å følge treblomstringen skogsblomstringen og på ville trær som har vært her lenge og er garantert vel adapterte. Artene Hassel, Or, Selje, Lønn, Bjørk og Hegg. Det er gamkle tegn og mål for klimaet og våren og det vi går etter i havebruket for å bedømme våren. Tegnene er klare de siste 50 år på at de kommer tidligere.

  Villmorell og villepler sitter også temmelig fast og kan finnes i ekte form.

  S.K.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s