Når kvanteturbulens og geologi forenes, kan store ting skje

Uken før påske mottok Luiza Angheluta Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere, basert på hennes bidrag innen teoretisk fysikk.  Kollokvium har loddet stemningen etter prisutdelingen.

 

Luiza, du har vunnet en prestisjefylt pris, og det er det naturlig å spørre deg: Hvordan føles det?

Min umiddelbare reaksjon er at jeg føler meg veldig heldig. Jeg ble litt målløs da jeg fikk nyheten om prisen, og jeg har ikke hatt så mye tid til å tenke på hva dette egentlig betyr. Men jeg er svært takknemlig for at forskningen min var verdt en pris, for mine vitenskapelige mentorer som har holdt meg gående og for mine venner i akademia.

Du fikk prisen for dine arbeider innen teoretisk fysikk. Kan du fortelle kollokviums lesere hva du forsker på?

Jeg er interessert i mange ting og har jobbet med flere forskjellige temaer, hovedsakelig omkring kompleks dynamikk, fra turbulente strømmer til plastiske deformasjoner. På en mer anvendt side, er jeg også interessert i hvordan man kan modellere ulike geologiske prosesser.

Så dette var noe du fulgte opp i doktorgradsarbeidet? (Luiza disputerte i desember 2009)

Doktorgradsprosjektet mitt handlet nettopp om termodynamiske modeller av geologiske prosesser som kan føre til dannelse av grensesnitt i bergarter. Slike grensesnitt kan oppstå på ulike lengde-skalaer, fra store forkastninger til små kontakter mellom mineralkorn. Det vi var interessert i var hvordan disse grensesnittene utvikles, særlig ruheten, og hvorfor de er så vanlige i naturen.

Luizas arbeid oppsummert i en figur.

Vi jobber ved samme senter (Senter for geologiske prosessers fysikk), men arbeidet ditt høres unektelig veldig fysikk-orientert ut. Er du først og fremst fysiker og teoretiker, eller har du også direkte geologiske tilnærminger?

I bunn og grunn er jeg en teoretisk fysiker, men jeg er også nysgjerrig på hvordan man bruker fysiske prinsipper for å få fysisk og kvantitativ innsikt i geologiske prosesser.

Hvor går forskningsveien videre?

Forskningen går dit nysgjerrigheten og interessene fører meg. Jeg ble nylig veldig begeistret for ideen om at kvanteturbulens og krystall-plastisitet kan sees å være på motsatt ende av en skala for kompleks dynamikk. Selv om de er svært forskjellige, så kommer disse storskala strømningene fra dynamikk på svært liten skala, som dislokasjoner for plastisitet og virvler for kvantevæsker. Jeg jobber nå med å forstå de kollektive egenskapene til disse interaktive topologiske defektene, og hvilken rolle de for eksempel har i dannelsen av snøskred.

Da høres det ut som om du har litt å grave deg ned i, ja. Blir det tid til å følge med på den populærvitenskapelige fronten? Har du noen anbefalinger å gi kollokviums lesere, enten det er bøker eller nettsteder?

Det kan hende at jeg blir mer aktiv innen populærvitenskap i fremtiden, for det er viktig å formidle vitenskap til et stort publikum. Jeg har jobbet med Nigel Goldenfeld og hans gruppe ved University of Illinois i Urbana Champaign, og ble der oppslukt av spennende diskusjoner omkring livets opprinnelse. Er livet en fysisk prosess, hva er evolusjon, er liv begrenset til Jorden og kan liv forstås med fysiske prinsipper? Detter er noen av spørsmålene som debatteres, og jeg anbefaler alle å se på denne forelesningsserien om biologi og evolusjon: http://evolution.igb.illinois.edu/talks.php

Én kommentar

  1. Simen · april 30, 2012

    Sier ikke Newton at alt er separert, og kan treffe hverandre innmellom, mens kvantefysikken sier at alt henger sammen. Which one is it? Er kvantefysikken akseptert? Henger alt sammen? Er det et veiskille i vitenskapen idag, med Newton og oldschoolerne på ene sida og kvantefysikken på den andre?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s