Hva 56.000 skred gjør med et landskap

Store jordskjelv forekommer hyppig i mange fjellkjeder, og er en av årsakene til at fjell vokser. Når jordskorpen presses sammen under kontinentalplatenes kollisjoner, tas bevegelsene opp langs forkastninger, og land og fjell presses oppover. Samtidig bidrar skred i fjellene (jordskred og steinskred) til at landskapet jevnes ned. Så hva er viktigst: oppløfting eller utjevning? Debatten er i gang.

En studie av det store Wenchuan/Sichuan-jordskjelvet i Kina (2008; ca. 68.000 mennesker omkom) har utfordret den utbredte koblingen mellom jordskjelv og veksten av fjell. Noe av det spesielle med dette jordskjelvet, var at det førte til flere enn 56.000 skred i Longmen Shan-fjellene. Parker m.fl. har analysert skredene, og funnet ut at volumet av jord og stein som raste er større enn volumet som ble løftet opp under jordskjelvet (5-15 versus 1,4-3,8 km3). Ideen er at skredmaterialet raskt transporteres bort, slik at fjellkjeden blir lavere – ikke høyere – etter jordskjelvet.

I en fersk kommentar påpeker Peter Molnar at analysen er feil. Molnar er en av de ledende eksperter på fjellkjeders geofysikk, og er kjent for sin syrlige penn: «I applaud their [Parker m.fl.] analysis, but I think that they overlook an aspect that renders this deduction only plausible at best, and quite likely false».

Molnars hovedpoeng er at isostasi mangler fra analysene til Parker m.fl. Isostasi er kort forklart Arkimedes prinsipp anvendt på jordens mantel og skorpe. Trykket ved et gitt dyp i mantelen vil utjevnes slik at det blir det samme overalt. Det betyr at en oppsamling av skorpemateriale (slik vi finner i fjellkjeder) vil være lettere sammenlignet med en tynn skorpe, og dermed «flyte» høyere. Anvendt på fjellkjeder, vil også fjerning av materiale (langs elver og etter skred) sørge for at fjellene stiger for å opprettholde likevekten.

Molnar presenterer sin egen analyse av problemet, og finner at jordskjelvet hevet like mye masse som skredene. Ikke mindre. Da var isostasi tatt med i betraktningen. Parker m.fl. svarer at isostasien vil komme inn i bildet først når tidsskalaen utvides. På kort sikt vil ikke jordskorpens likevekt ha noe å si for hvordan landskap i aktive fjellkjeder påvirkes av jordskjelv.  

Referanser:

Robert N. Parker m.fl. (2012) Mass wasting triggered by the 2008 Wenchuan earthquake is greater than orogenic growth. Nature Geoscience 4, juli 2011.

Molnar, P. (2012) Isostasy can’t  be ignored. Nature Geoscience 5, februar 2012.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s