Vikingfysikk

Det er lett å beundre det gamle Egypt eller antikkens Hellas, men våre egne vikinger var heller ikke tapt bak en vogn. På Gotland har man funnet 1000 år gamle linser av bergkrystall som var slepet for hånd. Linsene

har så god kvalitet at vikingene kunne ha laget teleskoper 500 år før teleskopet ble oppfunnet.
Det er usikkert hva linsene ble brukt til, men de var sterke nok til å forstørre og til å lage ild av sollys. Enda mer fascinerende er det at vikingene kan ha utnyttet polarisert sollys for å navigere når det var overskyet. Polarisert lys er lysbølger som bølger seg parallelt i forhold til hverandre. Slik polarisering oppstår når lys reflekteres fra en gjennomskinnelig overflate som glass, eller når lys reflekteres av små partikler i atmosfæren. Polarisert lys kan kun passere gjennom gjenstander som er polarisert i samme plan.
I de gamle sagaene står det at vikinger kunne navigere ved hjelp av solsteiner når himmelen var overskyet. I 1967 foreslo den danske arkeologen Thorkild Ramskou at solsteiner kunne virke ved å lage et lysmønster som avslørte solas posisjon bak skyene. Nå er forslaget hans blitt grundig undersøkt, og det viser seg å ha noe for seg. Solsteiner kan ha vært gjennomskinnelige krystaller av mineraler som kalsitt, for slike steiner fungerer som polaroid-filtere. Når en slik krystall rettes mot himmelen og vris rundt, vil det hovedsakelig gå lys gjennom steinen når polarisert lys kan passere. Retningen på dette polariserte lyset er vinkelrett på retningen til sola. Dermed kan man finne ut i hvilken retning sola befinner seg. Hvis en navigatør i vikingtiden peilet slik i to ulike retninger, ville han kunne se for seg to linjer, og der hvor de krysset hverandre, ville sola befinne seg. Forsøk utendørs bekrefter at det er mulig å finne solas posisjon på denne måten, også når skydekket er ganske tykt.
Kilde: New Scientist, 5. februar, s 9, 2011

5 kommentarer

 1. Sigurd · februar 9, 2012

  kult!

 2. Klaus · februar 11, 2012

  Meget interessant!
  Tenkte snakke med fysikkelevene mine om dette og vil da ha egne kristaller som de kan ha labøvelser med. Vet du hvor jeg kan kjøpe disse kristaller (teknisk museum har de ikke) og hvilke andre kristaller som duger utom kalsitt?

 3. Hanne S. Finstad · februar 13, 2012

  Hei, jeg kan nok ikke hjelpe deg her, men har tro på tipset fra Sverre Holm!
  Hanne

 4. Lena Buhr · oktober 14, 2012

  Hell Tor! Hell Odin! I was right….BUT the most scary thing is that my history book at School of Education DID NOT approved – they only thought that the Vikings were just lucky(??), when navigating in cloudy weathers…yet they admitted that they must have had a SPECIAL KIND OF STONE….wow. I am glad I checked in here today. Very happy indeed…♥

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s