Vi hjelper deg med ønskelisten. I dag: nerdeklokker

Det nærmer seg jul og etter at vi nå har sørget for at julepapiret skal bli vitenskapelig korrekt er det bare rett og rimelig at kollokvium.no sørger for at våre lesere får tips om riktig innhold i pakkene også. Som selvutnevnt nerd har jeg en spesiell fascinasjon for sære klokker med binære display eller slike som sier tiden i morsekode. Nå er slike klokker blitt designerobjekter. En av grunnene er nok at alle har mobiltelefon med klokke, så da kan design fremheves på bekostning av funksjonalitet i et armbåndsur. Velg selv for din ønskeliste!

De fineste designene synes jeg klokkene til The One har, og her har jeg vist deres Slim Square. Den er litt komplisert med binært display, men tipset er at venstre side er time og høyre side minutt. Så må man legge sammen for å få hhv. time og minutt.

Lexons E8 er en av de mer enkle å lese av. Den er laget av en designer og skal visst være patentert. Tiden vises i et slags desimalsystem. De to søylene til venstre er for timen og de to til høyre viser minuttene. Bare å telle opp. Det er jo hakket lettere enn å legge sammen. I hvert fall hvis man har dårlig tid og lurer på om toget er i rute.

Trykk på bildet for morse

Trykk på bildet for morse!

Tokyflash er stedet for alle klokkenerder, her er nerdefaktoren minst like viktig som designen. Selv har jeg mest sans for morseklokken deres. Dessverre er denne klokken gått ut av produksjon, av en eller annen uforståelig grunn var ikke markedet stort nok. Det kan óg være fordi det etter sigende var en feil i morselyden for et av sifrene, nerdemarkedet er ubarmhjertig når det gjelder slikt. Som en hjelp til å lese av kan jeg røpe at det er to sifre for time til venstre, to sifre for minutter i midten og så står det PM til høyre. Morsekoden leses fra toppen og ned.

Men selv har jeg mest sans for morse på øret. Med trening så går det mye fortere å lese enn med øyet, så derfor har jeg spilt inn klokkeslettet her også – bare trykk på bildet. Verdensrekorden er på 75 ord pr minutt, der et ord er på 5 bokstaver, men min innspilling går bare med 21 ord pr minutt.

Alt arbeidet jeg la i å lære morse for endel år siden ga uttelling i form av et ekstra poeng på geek-testen jeg tok nylig. Selv scoret jeg 17.89668% og er dermed en ganske normal ‘geek’. (For ekte geeker må det være så mange desimaler i svaret ser det ut til.)

Men her er noen spørsmål til nerdene og geekene blant leserne. Hvis du har lest så langt som dette så er jeg nesten sikker på at du kvalifiserer som en:

 • Det er sikkert andre vakre, nerdete eller sære klokker jeg burde ha tatt med, så kom med dem!
 • Hvor mye viser egentlig disse klokkene? Ta avstemmingen under!
Trykk på bildet for morse

Trykk på bildet for morse!

Fra bloggen til Sverre Holm, Universitetet i Oslo.

6 comments

 1. Bjørn H. Samset · desember 9, 2011

  Flott, Sverre 🙂 Denne videresendes herved til alle som kunne tenkes å gi meg julegave i år. Så var det testen da, skal vi se…

 2. Mari Anne. · desember 9, 2011

  Morsomt! Da har jeg googla ei klokke og tippa på to, og så er det på tide å ta nerdetesten..

 3. André Blaauw · desember 9, 2011

  Viser ikke morseklokken 02:59 PM – altså 14:59 i 24h-format (som det virker som om svaralternativene er oppgitt i)? Da blir det vel strengt tatt feil å svare «02:59» (som jo tilsvarer 02:59 AM i 12h-format)?

 4. Sverre Holm · desember 9, 2011

  Takk for kommentarer – spent på om noen når høyere enn meg på nerdetesten!

  Ang AM/PM så har du nok et poeng, men hvis man tenker bare på selve tallene så går det jo. Forøvrig er det ikke helt sikkert at du har foreslått riktig svar for morseklokken da …

  • André Blaauw · desember 9, 2011

   Nei, vi må jo ikke gjøre det for enkelt for de som skal stemme… 🙂

   Men jeg vil fortsatt stå på mitt når det gjelder AM/PM.

 5. Sverre Holm · desember 9, 2011

  Er visst langt mellom morsenerdene her. Akkurat nå er det like mange stemmer på alle tre alternativer. Desimal og binær er bedre, her er det i ferd med å bli en konsensus på avstemmingene.

  Skjønner ikke – et kommunikasjonssystem som ble oppfunnet for 100-150 år siden, er det ikke fortsatt aktuelt – er det ingen følelser for teknologihistorie og -nostalgi her?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s