De skjulte fjellene

Under en ekspedisjon til Antarktis på slutten av 1950-tallet, fant russiske geofysikere en bemerkelseverdig topografi under isen. Basert på geofysiske målinger ble en ny fjellkjede funnet, Gamburtsevfjellene – oppkalt etter en russisk seismolog. En alpin topografi åpenbarte seg, med fjell opp til tre tusen meters høyde, men man hadde for lite data og informasjon til å finne ut av hvorfor fjellene befant seg akkurat der. Geologisk sett burde de egentlig ikke eksistere. Deretter forsvant den subglasiale fjellkjeden fra forskernes fokus.

Antarktis' subglasiale topografi. Fra Bedmap consortium.

Under det internasjonale polaråret i 2007-2009 kom Gamburtsevfjellene i fokus. Man ønsket å finne ut hvorfor de er der, og hvor gamle de er. Siden de aldri er boret, måtte man dra til Prydz Bay for å finne sand og grus som stammet fra fjellkjeden. Der fant man sandkorn som var mer enn 500 millioner år gamle. Kanskje var fjellene såpass gamle, til tross for at gamle fjellkjeder pleier å slites ned før det er gått så lang tid? En ung fjellkjede kunne kanskje ha blitt til via vulkansk aktivitet, men sandkornene man fant stammet ikke fra unge vulkaner.

Her er det første profilet over Gamburtsevfjellene, basert på geofysiske data fra russiske forskere.

I disse dager er nye resultater blitt sluppet. Et nytt kart over den subglasiale topografien ble presentert på AGU-møtet i San Francisco denne uken (AGU: American Geophysical Union), og i en artikkel i Nature i november (Ferraccioli m.fl.) ble en løsning på mysteriet foreslått. De nye funnene inkluderer 1) en sone rundt fjellkjeden som er på påvirket av jordskorpestrekning, og 2) en tykk sone med jordskorpe under fjellene. Konklusjonen er at fjellkjeden trolig er omtrent en milliard år gammel, dannet ved interne kollisjoner i Antarktis (derav den tykke jordskorpen). Etter noen hundre millioner år ble fjellene slitt ned, med de steg opp igjen etter flere perioder med strekning av jordskorpen.

 

Dagens subglasiale topografi ble utmeislet etter at isbreene la seg som et lokk over kontinentet for 34 millioner år siden. Et borehull gjennom isen og ned i fjellene vil kunne bekrefte den nye hypotesen om de skjulte fjellenes historie.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s