Fotball på centimeteren

Wikipedia Commons ved bruker Rdikeman.

Englands kansellerte mål under VM i 2010 mot Tyskland satte sinnene i kok blant fotballfans. Men det kan også ha gitt ekstra trøkk på prosessen mot å få mer teknologi inn på banen. Videodømming er en mulighet, men FIFA har større ambisjoner og ønsker at dommeren i løpet av bare ett sekund skal få beskjed om ballen har vært i mål. I høst testes konkurrerende systemer for å se om de klarer det. Rent konkret betyr det å posisjonere ballen med 3 cm nøyaktighet i målområdet.

Jeg kom nettopp fra 2011 International Conference on Indoor Positioning and Indoor Navigation. Fotballposisjonering var ikke blant tema der, kanskje det ikke regnes som viktig nok blant oss akademikere. Men som pave Johannes Paul II sa «Av alle uviktige ting her i verden er fotball den viktigste Men nå er jo ikke fotball strengt tatt for innendørs å regne heller. Likevel er ikke teknologiene så veldig forskjellig. Men ultralydposisjonering som vi jobber med er nok ikke med blant kandidatene, det har for mange begrensninger på en fotballbane.

FIFA var opprinnelig mot å bringe inn teknologi da de ønsket å bevare fotballens menneskelige side, men dette har de gitt seg på nå. De har fått inn forslag fra ni firmaer, men sier ikke hvem som er med i konkurransen. Men de mest aktuelle teknologiene ser i følge IEEE Spectrum ut til å være:

  • Kamerabasert optisk poisisjonering. Et forslag er basert på seks kameraer i målområdet. Ved å kombinere målingene med en fysisk modell av ballen som også tar med skru og sammentrykking mener Hawkeye å oppnå nøyaktighet på 3-4 mm. Det er det samme systemet som allerede brukes i tennis.
  • Elektromagnetisk sensor og sender i ballen. Denne teknologien innebærer en ny type ball og finnes i minst to versjoner:
    • Et system fra Chronelec Tag Heuer senser et lite magnetfelt fra en ledning som går rundt hele åpningen til målet fra tverrliggeren og ned i bakken og også innover i målet. Når ballen krysser mållinjen sendes et radiosignal som til slutt når dommeren.
    • Et annet system fra tyske Cairos er litt annerledes. Det bruker ledninger utover i straffefeltet foran mål og i bakken inne i mål. På den måten kan det sende to forskjellige signaler som ballsensoren kan oppfatte og videresende.

Rent umiddelbart kan det virke som en ulempe å måtte modifisere ballen og legge ledninger i målområdet, men på den annen side krever nok kamerasystemet oppmåling av deres posisjoner med mm nøyaktighet. Dette er blant de tingene FIFA må vurdere. De har som mål å velge ut aktuelle kandidater for mållinjeteknologi (Goal-line technology) i desember og så teste dem videre fram mot juni 2012. I september 2012 skal de kunngjøre hvem som blir valgt ut.

Det må finnes andre spennende anvendelser av posisjonering i fotball også. Så lenge det bare er ballen som følges kan baller som går ut over sidelinjen detekteres. Det er kanskje ikke så viktig, men mange anvendelser åpner seg nok hvis også spillerne følges, kanskje slikt som deteksjon av offside og straffe?

Fra bloggen til Sverre Holm på Universitetet i Oslo. Bilde fra Wikipedia Commons ved bruker Rdikeman.

Én kommentar

  1. Tilbaketråkk: Kan verden bli som i Star Wars? | Kollokvium

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s