To nye planeter funnet av Hillbillybob, Crazy Dave og 40 000 andre sofasurfere

…blant annet Tom Jones, The Love Hound, Pyromantiker, Dr. Ed Foley.
Bakgrunnen er nettsiden Planet Hunters, der vanlige nettbrukere som deg, meg og Hillbillybob kan hjelpe til å lete etter ekstrasolare planeter i data fra Kepler-satellitten. Forrige uke kunne astronomene bak prosjektet rapportere at klikkene fra de glade sofaamatørene har ført til at to nye planetkandidater har blitt oppdaget.

At vi over oss har en himmel full av ikke bare stjerner, men også planeter i bane rundt disse stjernene, er en kjent sak. Noen av disse planetene går i en slik bane at de fra tid til annen passerer synslinjen mellom modersjerna og oss. Slike passasjer vil det føre til et lite «dupp» i stjernelyset hver gang planeten har tatt en ny runde rundt stjerna. Det er slike regelmessige dupp Kepler-satellitten ser etter. Og den har ikke sett forgjeves.

I februar i år kunne Kepler-teamet informere om at de hadde identifisert over 1000 planetkandidater. For å få til dette hadde de analysert lyset fra stjernene ved hjelp av en rekke automatiserte algoritmer.  Hvorfor skal de da ha lekfolk til å klikke seg rundt i de samme dataene? Kan det rett og slett dreie seg om en PR-jippo der man lurer folk til å tro at de hjelper til for at de skal få den berusende følelsen av å være nyttige. Alstå, ikke ulikt hvordan jeg selv ble tildelt den avgjørende jobben det var å holde kluten på panna til min kjære fuktig da hun presset ut vår sønn?

Selvfølgelig er det et ikke ubetydelig formidlingsaspekt bak slike prosjekter,  men sannheten er også at Hillbillybob og Crazy Dave kan oppdage planeter som ingen av dataalgoritmene til Kepler-teamet klarer å finne. Menneskehjernen er rett og slett en fenomenal mønstergjenkjenningsmaskin. Og siden det dreier seg om enorme mengder data, er det både uoverkommelig og lite hensiktsmessig å sette overgasjerte, profesjonelle astronomer til å gjøre jobben. I stedet har over 40 000 brukere gjort mer enn 3 millioner visuelle dataanalyser fra sofakroken. Helt gratis.

Det er enkelt å komme i gang som planetjegeramatør. Etter at du har registrert deg på planethunters.org og kommet deg gjennom en kort introduksjon, skal du begynne jobbe med virkelige data. De kan se ut omtrent som dette:

Alle prikkene viser målinger som Kepler har gjort på én og samme stjerne. Den målte lysstyrken er gitt langs y-aksen, mens tiden går langs x-aksen. Området merket med en blå firkant, viser signalet fra en potensiell planet der stjernelyset plutselig dupper ned i det planeten passerer foran stjerna. Det er slike signaturer man skal kikke etter i dataene.

Planet Hunters lar flere brukere se på de samme dataene, så dersom Hillbillybob overser en planet, vil den kanskje likevel bli funnet med hjelp fra Crazy Dave og Pyromantiker. Dersom mange nok brukere mener å se en planet, blir disse dataene gått gjennom mer grundig av proffene bak Planet Hunters og deres samarbeidspartnere.

I den publiserte artikkelen har proffene tatt utgangspunkt i 3500 planetkandidater som hadde blitt markert av mer enn fem Planet Hunters-amatører. Mange av disse ble raskt luket bort. Det kunne for eksempel dreie seg om allerede kjente planeter, eller stjerner som de visste var problematiske å observere. Til slutt satt man igjen med en liste på 45 planeter som etter hvert ble innsnevret til bare 2 klare planetkandidater.

At de kalles «planetkandidater» og ikke bare «planeter», skyldes at man fortsatt ønsker å få oppdagelsene bekreftet med andre typer observasjoner før deres eksistens hugges i stein. Men mest trolig vil kandidatene bestå denne prøven.

Dessverre er ingen av de to planetene spesielt bemerkelsesverdige. De har diametere som er 2,7 og 8 ganger så stor som jorda, og omløpstider på henholdsvis 10 og 50 dager. Den minste planeten er liten nok til at den kan ha en fast overflate slik som jorda, men omløpstiden på bare 10 dager forteller oss at den må være svært nær moderstjernen. Planeten må derfor være fryktelig varm, og kan helt sikkert ikke ha flytende vann på overflata.

Alle de 40 000 brukerne takkes på nettsidene. Hillbillybob, Crazy Dave, Tom Jones og meg selv er blant dem. Brukerne som faktisk klarte å avsløre de to planetene har fått navnet sitt i den vitenskapelige artikkelen. Dr. Ed Foley er én av dem, og nå kan han bare angre seg, den skøyeren, fordi han oppga en tøysenavn.

Kepler fortsetter å observerer stjernelys, Planet Hunters har langt i fra lagt inn planetårene sine, og det er helt sikkert mange uoppdagede planeter igjen å finne. Derfor er oppfordringen: Registrer deg på planethunters.org, med ditt virkelige navn eller ei, og bli med på jakten!

4 comments

 1. Stein Vidar Haugan · september 28, 2011

  Herlig 🙂

 2. Kristin · september 28, 2011

  Jeg registrerte meg på Galaxy Zoo den gangen det bare var Galaxy Zoo, så jeg tror jeg har en fot innenfor Zooniverse (som det heter nå) allerede:D

  • Jostein Riiser Kristiansen · september 28, 2011

   Ja, jeg ser at du også står i takkelista, Kristin 🙂 Galaxy Zoo er jo nok et eksempel på mobilisering av sofaastronomer som har ført til interessante resultater.

 3. Tilbaketråkk: Har vi oppdaget jordas tvilling, og er det liv der? | Kollokvium

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s