Crazy nøytrinoer – i alle dimensjoner og kanaler!

Nøytrinoet er litt av en banditt. Kjøp ett hos particlezoo.net.

Puh, for noen dager! Har verden blitt sprø – eller bare fluktuert inn i en mer enn vanlig fysikk-interessert tilstand?

Som de fleste sikkert har fått med seg har eksperimentet OPERA tilsynelatende målt nøytrinoer til å fly fortere enn lyset – noe som gir enhver fysiker med respekt for sin utdannelse whiplash-skapende hoderistinger. Det skjer bare ikke! Med mindre vi da står overfor et vaskeekte paradigmeskifte innen moderne fysikk.

Først og fremst: Hva er egentlig et nøytrino? Jeg skrev en lang artikkel om det i fjor, så jeg tillater meg å bare lenke til den. Les hvis du vil få en oppfrisker innen spøkelsesfysikk.

Hva står i såfall på spill? Forskning.nos Ingrid Spilde skriver godt om det her.

Stemmer resultatene? Ikke vet jeg – og ikke vet noen andre heller, per i dag. Men når eksperimentet la frem resultatene sine i går imponerte de ihvertfall tilhørerene med sin åpenhet, sin villighet til å diskutere mulige problemer i måligene, og generell redelighet. Hvis dette fortsetter bør de få en pris for god forskningsprosess, uansett om resultatet blir stående eller ikke.

Hvis resultatene stemmer, hva kan forklaringen være? Vel – kjør debatt 🙂 Første forslag har alt kommet her, og involverer ekstra dimensjoner. Seriøst? Ja, faktisk, helt seriøst. Så sprø er moderne fysikk blitt.

Something's rotten in the state of physics. (Genialt foto: Andrea Gjestvang, VG)

Når finner vi ut mer? Antakeligvis ikke på en stund. Først skal resultatene til OPERA sjekkes, men de fleste har såpass respekt for eksperimentet at de ikke forventer å finne store feil. Diskusjoner blir det uansett, men neppe som avgjør noe. Det spennende blir når eksperimenter som MINOS ved Fermilab kan få sjekket om de ser det samme – dessverre neppe før i 2014. CERN og OPERA er best i verden på dette akkurat nå, og det er da også derfor de er først ute med resultatet om det viser seg å stemme.

Et par vurderinger som ikke har noe med selve resultatene å gjøre:

 • Er skepsis på sin plass? Ja, såklart – jobben til resten av verdens fysikere akkurat nå er nettopp å være skeptiske. Og sannsynligvis får skeptikerene rett – men hva om…
 • Er det OK å spekulere alikevel? Ja, såklart – dette er en gylden mulighet til å tenke på hva neste lag i fysikken vil bli for noe. Vi vet jo at relativitetsteorien, kvantefeltteorien, standardmodellen for partikkelfysikk og alle de andre store beistene innen moderne fysikk ikke er det endelige svaret. Før eller siden sprekker boblen vi lever i, slik den gjorde da dagens fysikk ble født tidlig på 1900-tallet, og da bør vi være klare med mulige ideer. Så kjør spekulasjon – så lenge det er med passe forbehold.
 • Er det ikke fantastisk kult at alle norske nyhetsmedier har kjørt denne über-sære og nerdete saken på topp det siste døgnet? Og f.eks. at et nettmøte jeg hadde hos VG fikk over 250 spørsmål på få timer (takk til alle som skrev inn!), visstnok flere enn de aller fleste av VGs nettmøter? At jeg får rapporter om at moderne fysikk nå diskuteres i klasserom over hele Norge, til læreres glede/frustrasjon? Jeg mener, noen MÅ jo ha lært noe oppe i alt dette, og det er tross alt grunnen til å drive fagformidling.
Aller sist: Jeg legger merke til at nerdete nøytrino-vitsene alt florerer 🙂 F.eks. «Nøytrinoer. Bank bank. Hvem der?» Har du en god en? Kjør på i kommentarfeltet!

13 kommentarer

 1. Eirik Newth · september 24, 2011

  «We don’t allow faster than light neutrinos in here» said the bartender. A neutrino walks into a bar.

 2. Glenn Thomas Hvidsten · september 24, 2011

  A neutrino walks into a bar. The bartender says «You’re early.»

 3. Kristin · september 24, 2011

  A neutrino didn’t walk into the bar, it was just passing through.

 4. Jostein Riiser Kristiansen · september 24, 2011

  Jeg var på et foredrag med Lawrence Krauss i går på Studentersamfundet. Han virket hoderystende oppgitt over hele mediehysteriet rundt denne saken, og mente at CERN burde ha lagt seg mye lavere i terrenget for ikke å sverte ryktet til seg selv og forskere generelt (utgangspunktet hans var selvfølgelig at resultatene er gale).

  Jeg vet ikke om han har rett. De stedene jeg har lest om saken har denne saken belyst den vitenskapelige prosessen på en glimrende måte, med alle de forbehold som skal til. Eller kanskje det bare er norske nettaviser som har vært langt over middels balanserte. I så fall skal nok du ha en god del av æren, Bjørn.

  • Bjørn H. Samset · september 24, 2011

   Jo da… Krauss viser vel den reaksjonen de fleste av oss vel har på et sånt resultat. Kritikken hans mot CERN er alikevel ikke berettiget synes jeg – de har gjort det eneste riktige. Ingen har kunnet se noe annet galt med resultatet enn at det går imot det vi alle forventer, og da skal en seriøs lab som CERN ta det alvorlig.

   Jeg er ikke så bekymret for om folk får se litt av hvordan forskning faktisk foregår snarere enn bare ferdige resultater i pen bbc-innpakning med vakkert soundtrack. Dette interesserer folk, så tut og kjør – så lenge man tar sine forbrhold o.s.v. Hyggelig hvis du synes vi har klart det i Norge 🙂 Vet at en del av våre kolleger er enige med Krauss, dog…

 5. Bjørn H. Samset · september 24, 2011

  Takk for vitser 🙂 Her er et eksempel på en litt utbrodert en:

  http://www.newsbiscuit.com/2011/09/23/scientists-baffled-as-first-capital-connect-train-arrives-before-it-should/

  Siden det er lørdag kveld kan jeg legge til at jeg selv har skjønt hvorfor nøytrinoer ikke drar mange damer. Det er blitt kjent at de kommer for tidlig…

 6. Inger Carin Grøndal · september 27, 2011

  Jeg mener at folk flest godt kan utsettes for slikt, og at alt vi vet i bunn og grunn er teorier. Om det fører til at lunsjdiskusjonen handler om lysets hastighet og hvorvidt vi nå får tidsmaskiner så er det bedre enn å diskutere gårsdagens realityserie, syns nå jeg. Ja til mer forskning i media og ja til flere slike gode forskningsblogger 🙂

 7. Tilbaketråkk: Nobelpris til lyse hoder, mørke krefter og vitenskapens vidunderlige virkemåte | Kollokvium
 8. Tilbaketråkk: Euclid skal måle mørk energi med kosmisk superlinjal | Kollokvium
 9. Tilbaketråkk: Kan verden bli som i Star Wars? | Kollokvium
 10. Tilbaketråkk: Oppdatering: Nøytrinoresultat i trøbbel | Kollokvium
 11. Tilbaketråkk: FTL-nøytrinoer: Hvorfor er tidsmålinger så himla vanskelige? | Kollokvium
 12. Tilbaketråkk: Hypotetisk partikkelkalender: 1. desember – Higgsbosonet | Kollokvium

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s